Connect with us

Gündem

Beyoğlu’nda Eğlence Sektörü Can Çekişiyor: Esnafın Durumu ve Beklentileri

beyoğlu esnaf beyder koronavirus eğlence sektörü

Pandemi sürecinde en çok zarar gören kesimlerden bir tanesi de eğlence sektörü içerisinde faaliyet gösteren işletmeler oldu.

K2 HABER / Şahin ATEŞOĞLU / Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının pandemi haline dönüşmesi sebebiyle, eğlence ve yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, 16 Mart tarihinde geçici süreli olarak kapatıldı. Mekanların ne zaman açılacağına dair, Bilim Kurulu’nun ya da Bakanlığın henüz net bir açıklaması bulunmuyor.

Yaklaşık 2 ayı geçkin süredir dükkanları kapalı olan esnaf, ticari sicilleri sebebiyle kredi kullanmakta ciddi sıkıntılar yaşıyor. Kira indirimi konusunda mal sahipleri ile anlaşan işletme sayısı ise oldukça az. Birçok işletmenin artan kira borcu ve belirsizlik sebebiyle dükkanlarını boşalttığı belirtiliyor.

Beyoğlu’nda eğlence sektöründe 2 binin üzerinde işletme faaliyet gösteriyor. Tedarikçileriyle birlikte 500 bine yakın kişiye iş ve aş sağlanıyor.

HES Kodu Nedir? Seyahatlerde HES Kodu Dönemi Başlıyor

Esnafın En Büyük Sorunları: Belirsizlik, Sicil Affı ve Yüksek Kira

Esnafın şu anki durumu nedir? Hangi devlet desteklerinden faydalanabiliyor?

Çalışanların durumu nedir? Kısa süreli çalışma ödeneğinden faydalanabiliyorlar mı?

‘Yeni normal’de eğlence sektörü nasıl olacak? Esnafı bekleyen sorunlar neler?

Esnafın devletten acil talepleri neler? Sicil affı neden önemli?

Aret’in Yeri mekanının İşletmecisi Aret Silahlı, Sev İç Meyhanesi İşletmecisi Yaşar Aydındoğan, Keyif Nevizade’nin İşletmecisi Mustafa Güler, 45’liğin İşletmecisi Fuat Akyol, DRCK İşletmecisi Engin Atalay ve Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği Başkanı Aydın Ali Kalaycı konulara ilişkin görüş ve önerilerini K2 Haber’e değerlendirdi.

Aret'in Yeri

Bayramda 4 Gün 81 İlde Sokağa Çıkma Yasağı Uygulanacak

Aret Silahlı: Kısa Çalışma Ödeneği Yıl Sonuna Kadar Uzatılmalı

Aret’in Yeri 3 farklı mekanda, toplamda 7 yıldır Beyoğlu’nda faaliyet gösteriyor. Nevizade’de yer alan işletme 5 katlı ve toplamda 20 kişiyi istihdam ediyor.

Aret’in Yeri’nin işletmecisi Aret Silahlı 15 yıldır bu sektörün içerisinde. Silahlı, en büyük beklentilerinin kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar uzatılması olduğunu belirtiyor.

“En büyük beklentimiz, kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar devam ettirilmesidir. Ayrıca devlet SSK, stopaj almayabilir, esnafa vergilerde kolaylık sağlanması gerekiyor.”

Aret Silahlı’nın açıklamaları şu şekilde:

2 ayı geçkin bir süredir kapalıyız. Kapalı olmamıza rağmen, kira borcumuz tabi ki devam ediyor. Biz de mal sahibimiz ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bazı mal sahipleri indirim yapıyor, bazıları ise herhangi bir indirim yapmıyor. Burada ortak bir konsensüs söz konusu değil.

Ne zaman açılacağımıza dair bir bilgilendirme henüz yapılmadı. 1 Haziran tarihi konuşuluyor ama nasıl ve ne şekilde olacak bilmiyoruz. Kapasite ve hijyen koşulları ile ilgili bazı duyumlarımız var ama dediğim gibi bunlar duyum. Bize henüz resmi bir bilgilendirme gelmiş değil.”

Koronavirüs Öncesi De Sektörde Kriz Vardı

Çalışanları için kısa çalışma ödeneğine başvuran Aret Bey, pandemi sürecinde bir kamu bankasından kredi de kullanmış.

“Çalışanlarımız için kısa çalışma ödeneğine başvurduk. Bu süreçte bir kamu bankasından da kredi çekmek durumunda kaldık. Bu krediyi alabilmek için işçi çıkartmama garantisi isteniyor. Biz de çalışanlarımızı mağdur etmemek için çaba gösteriyoruz.”

2020 Yılını Kayıp Olarak Görüyoruz

“Koronavirüsten önce de sektörde ciddi bir kriz vardı. Kar marjımız çok düşüktü. Şimdi kapasiteler en az yarı yarıya azalacak deniyor. Bizim bunu fiyatlara yansıtma durumumuz da yok. Fiyatlarımızı şu aşamada arttıramayız. Biz kurallara uysak bile insanların tedirginliğini de gidermek kolay değil. Açılsak bile ne kadar kişi gelecek bilemiyoruz.

Bu süreçte çok mekan kapanacaktır. Biz zaten 2020’yi kayıp olarak görüyoruz. Her şey yoluna girse bile sene sonuna kadar toparlanma olmaz. Yeni açılan ya da geçmişi olmayan mekanlar çok zorlanacaktır. Kirası yüksek olan, mal sahibi olmayan işletmelerin bu krizi atlatmaları pek mümkün gözükmüyor.”

Keyif Meyhanesi

Özel Haber – Özel Okullarda Ücret İadesi Tartışmaları

Mustafa Güler: Esnafın Yaşayabilmesi İçin Sicil Affı Çıkartılmalıdır

Keyif Meyhanesi Nevizade’nin en eskilerinden. Tam 26 yıldır Beyoğlu’nda sektörün merkezinde yer alıyor. İşletmede 13 kişi istihdam ediliyor.

Keyif Meyhanesi İşletmecisi Mustafa Güler, sektörün de eskilerinden. Tam 26 yıldır bu işi yapıyor. Güler, pandemi öncesinde ve sonrasında kredi çekme koşullarının aynı olduğunu belirtiyor. Kredi kullanamayan esnaf için acil sicil affının gerektiğini söylüyor.

“Birçok tanıdığım kişi, kredi kullanamadı. Yani normal zamanlarda kredi çekmek için hangi şartlar isteniyorsa, bugün de aynı şartlar geçerli. Bu da sektör için ciddi bir sorun.”

Mustafa Güler’in açıklamalarından öne çıkanlar:

“60 günü devirdik. Bu süreç içerisinde kira ödemesi de yapamıyoruz yani aslında yapamadığımız için borçlanıyoruz. İleride bir şekilde ödemek durumunda kalacağız.

Basından takip ettiğimiz kadarıyla, bazı şeyler biliyoruz. İşletmelerimizi nasıl açacağımızı gerçekten hiç bilmiyoruz. Bizim sektörümüzle ilgili herhangi bir mevzuat yayınlanmadı.”

Her Mekan Mesafe Kuralı İçin Uygun Değil

“Bu süreçte kısa çalışma ödeneğinden yararlandık. 13 çalışanımızın 10’una bağlandı, 3 arkadaşımız ise şartları sağlayamadığı için bu ödenekten yararlanamadı. Bu süreçte tabi kredi de kullandık. Bu krediler işletmelerin kredibilitesine göre veriliyor.”

Kamuoyunda konuşulan şeyler var. Kapasite düşürülecek, masalar arasında şu kadar mesafe olacak gibi. Buna uygun işletmeler var, uygun olmayan işletmeler var. Herkesin büyük işletmesi yok. Bu tarz yerlerin hiç açılmaması daha iyi olur. Açarsa zararı daha büyük olacaktır. İşletme sahibi aşçısı, garsonu yani her şeyini hazır etmek durumunda. Bu tarz işletmeler için ayrı bir destek sağlanması gerekiyor.

Kredi Alamayan Mekanların Açılması Mümkün Değil

Biz 2020 yılını kapattık. Eğer biz ayakta kalabilirsek, 2021’i nasıl geçireceğimizi düşünüyoruz. Esas sıkıntılarımız ise mekanlarımız açıldığında başlayacaktır. Yeni masraflar ortaya çıkacaktır. Finansmanı sağlamak çok zor olacaktır. Biz günlük kazanan işletmeleriz. Bizim sezonumuz ilkbahar ve sonbahardır. Banka kredisi alamayanların, mekanlarını açması ise mümkün değil. Banka da bize kolaylık sağlamıyor, faizli kredi kullandırtıyor. Biz 3-4 ay sonrasını bile göremiyoruz, ne yapacağız bilmiyoruz.

Bu sebeple ilk önce, esnafın yaşayabilmesi için bir sicil affının çıkartılması gerekiyor. Kredi çekemeyen birçok esnaf arkadaşımız var. Devlet esnaf için temel ihtiyaçları kira, personel maaşları desteği vermeli; KDV, stopaj ve sigorta gibi ödemelerde muafiyet sağlamalı ya da destek vermelidir. Mart, Nisan ve Mayıs aylarının ödemeleri ertelendi ama Haziran’da biz bunları nasıl ödeyeceğiz?

DSÖ Başkanı Uyardı: Koronavirüste En Kötüsü Önümüzde

Sev İç Restoran Yaşar Aydındoğan

Yaşar Aydındoğan: En Büyük Sıkıntı Kira Ücretleri

Çiçek Pasajı’nda yer alan Sev İç, müdavimlerin uğrak yerlerinden. 1940 yılından beri faaliyet gösteriyor. 7 kişi istihdam ediliyor.

Sev İç’in İşletmecisi Yaşar Aydındoğan da sektörün duayenlerinden. Aydındoğan en büyük sıkıntının, yüksek kira ücretleri olduğunu belirtiyor.

“Kredi için başvurup alamayan birçok arkadaşımız var. Bu Beyoğlu’nda birçok mekanın kapanacağı anlamına geliyor. Burada en büyük sıkıntı kira. Vergi giderleri, katı atık ve eğlence vergileri bile çok ciddi sorunlar. Bunlara bir destek sağlanması gerekiyor.”

Yaşar Aydındoğan’ın sürece ilişkin değerlendirmeleri ise şöyle:

“16 Mart’tan beri kapalıyız. Kira ödemelerimiz devam ediyor ama tabi şu an ödeyemiyoruz. Kira ödemelerimizi erteledik aslında, borcumuz duruyor yani.”

Şimdiye kadar sadece kısa çalışma ödeneğinden faydalandık. Zaten başka da bir destek yok. İşletmeler açılacak denildiğinde, bu da kesilecektir. Kısa çalışma ödeneğinin mutlaka devam etmesi gerekiyor. Bunun haricinde başka desteklerin de tanımlanması lazım. Sonuçta eski işler olmayacak. İşçilerin sigorta prim desteği, vergi desteği, kira desteği, ucuza kredi gibi imkanların sağlanıp, devletin esnafa destek olması şart.

Sadece Masaları Ayırmak Çözüm Değil

Gelen müşteri açık alanları isteyecektir. Çoğu mekanda açık alanlar kısıtlı, sigara yasağından dolayı. İnsanları kurallara uymakta sıkıntı yaşar, birçok işletme bu yüzden ceza da yiyecektir. Bu sorunlarla nasıl başa çıkacağımızı, nasıl bir çözüm bulacağımızı inanın bilmiyoruz.

Biz ne kadar maske de taksak, hijyen kurallarına da uysak da müşterinin tavrı önemli olacaktır. Mesela müşteriler nasıl yemek yiyecekler, nasıl içecekler? Sadece masaları ayırmak çözüm değil ki… Bu mekanları denetlemek, çalışanları eğitmek bunlar bile çok uzun ve meşakkatli süreçler. Sigara yasaklarında bile hala tam anlamıyla bir düzenleme sağlanamadı.

1 Ağustos’tan Önce Açmak Doğru Olmayacaktır

“Şu ana kadar herhangi bir bilgilendirme yapılmadı. Sosyal medyada bir şeyler görüyoruz ama doğru mudur, nedir, ne değildir bilmiyoruz. 1 Haziran da deniliyor ama açmasak daha iyi bence. Çünkü boşa açmış olacağız. 1 Ağustos’tan önce açmak çok doğru olmayacaktır.”

Tabi bu işletmelerin açılması, birçok insana da moral olacaktır. İşin bu yönü de var. Sosyalleşmenin önemi bu süreçte çok anlaşıldı. Normal zamanlarda hiç fark etmiyorduk ama gerçekten büyük bir ihtiyaçmış. Umarım en kısa zamanda her şey yoluna girer ve eski günlerimize döneriz.”

Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara Açıkladı: Ne Zaman Normale Döneceğiz?

45'lik Fuat Akyol

Akyol: Beyoğlu’ndaki Mekanların Yüzde 50’si Kapanacaktır

Taksim’in en popüler mekanlarından biri de 45’lik. Toplamda 13 kişiyi istihdam ediyor.

45’liğin İşletmecisi Fuat Akyol, Beyoğlu’ndaki krizin daha eskiye dayandığını belirtiyor. Akyol, pandemi süreci ile birlikte Beyoğlu’ndaki mekanların yüzde 50’sinin kapanacağını düşünüyor.

Fuat Akyol’un yorumları şu şekilde:

1 Haziran tarihi konuşuluyor ama ben bu tarihte mekanların açılacağını düşünmüyorum. Bu süreçte kısa çalışma ödeneğinden yararlandık. Bu başvuru süreci bile çok uzun sürdü. Çalışanlarımız eski olduğu için bundan yararlandık diyebilirim. Başvuru sürecinde tam 4 kez form değişti. İçişleri Bakanlığı genelgesi ile kapatıldık dememize rağmen, genelgeyi bile istediler bizden.

Kredi için başvurdum, ben de alamadım. Birçok esnaf arkadaşımızın ticari sicili bozuk. Ya bankaya borcu var, ya da vergi borcu var. Bu yüzden sicil affı kesinlikle gerekiyor. En düşük kiralarımız 20 – 25 bin TL. 3 ay kapalı kaldığı zaman, minimum 60 bin TL ediyor. Mal sahipleri de haklı. Bazı arkadaşlarımız yarı yarıya anlaştı ama anlaşamayan da pek çok arkadaşımız var. En doğrusu devletin düşük faizle kredi vermesi ve sicil affının çıkartılmasıdır.

Uzun Yıllardır Beyoğlu’nda İş Yapılamıyor

Biraz Beyoğlu’nun yaşadıklarına da bakmamız lazım. 10 yıldır Beyoğlu’nda ciddi bir düşüş vardı. İlçeye ciddi bir mülteci akını var. Köklü kuruluşlar, mekanlar kapatıp ayrılmak zorunda kaldı. Alt yapı sorunları, bakış açısı, zihniyet pek çok etken var aslında. Şimdi birkaç ay dayanamıyor musunuz diyenler de var. Sorunlar aslında çok öncesinden geliyor. Uzun yıllardır Beyoğlu’nda iş yapılmıyor. Bunu bilmiyorlar. İnsanlar yeniden gelmeye başlamıştı ki, bu süreçle birlikte o da geriye döndü.

Birçok İşletme Kira Ödememek İçin Dükkanını Boşaltıyor

Ortada bir belirsizlik durumu var. Ne yapacağımızı hiç bilmiyoruz. Hiçbir destek de yok. Devlet desteğini geçtik, krediye bile razıyız ama o da olmuyor.

Açıldığımızda insanlar ne kadar gelecek? Bu da önemli bir soru. Bizi en çok zor duruma sokan belirsizlik. Bu belirsizlik ortamı, kredi kullanılamaması ve yüksek kira ücretleri sebebiyle Beyoğlu’nda yüzde 50, yüzde 60 oranında mekan kapanacaktır. Hatta şu an bile birçok yerde kira ödememek için yerini boşaltıyor. 40 bin TL kirası olan var. Nasıl ödesinler?

Koronavirüs Etkisi: Son Yüzyılın En Büyük Küresel Buhranı Kapıda

DRCK Taksim Engin Atalay

Engin Atalay: Alkolden ÖTV Alınmasın

Rock müdavimlerinin uğrak yerlerinden olan DRCK, Beyoğlu’nda tam 7 yere sahip. 15 yıldır Beyoğlu’nda eğlence sektöründe faaliyet gösteriyorlar. Toplamda 40 kişi istihdam ediliyor.

DRCK İşletmecisi Engin Atalay tam 25 yıldır, eğlence sektörünün içerisinde. Atalay sektörün geleceğinden endişeli, sicili temiz olanların bile kullanamadığını söylüyor.

“Sicili çok temiz arkadaşlarımız bile, istediği kredinin yarısını dahi alamıyor. Evini ipotek edenler var, yine de krediye ulaşamıyorlar.”

Engin Atalay’ın açıklamaları şöyle:

“Yasaklar başladığından beri kapalıyız. Kira ödemelerimizi şu an yapamıyoruz ama borçlanıyoruz tabi. Kira indirimi ve erteleme isteklerini, her işletme mal sahibi ile kendi arasında çözmeye çalışıyor. Bu konuda devlet nezdinde bir düzenleme gerekiyor.

Bizim hazırlanmamız için de bir yol haritasının belirlenmesi gerekiyor. Hala ne olacağını bilmiyoruz, öylece bekliyoruz. Kısa çalışma ödeneğine başvurduk ama alamayan da pek çok arkadaşımız oldu. Kredi için de müracaat ettik ama şartları sağlayamadığımız için alamadık.”

Belediye De Elini Taşın Altına Koymalı

“Çok basit yapılabilecek şeyler var aslında. Burada herkes taşın altına eline koymalı. Mesela alkolden bir süre ÖTV alınmasın. Esnafın ayakta kalması, herkes için önemli. Belediyeler mekanlarının önü müsait olan esnaftan, bu yıl sonuna kadar işgaliye almayacağız diyebilir. Belediyelerin yaptırımı hafifletilmeli, esnafa destek olmalılar.

Biz bir afet yaşıyoruz. Devletten ayakta kalabilmek için destek bekliyoruz.  Borçlar kısmen erteleniyor ama mekanlarımızı açınca ne yapacağız? Biz mücbir sebepten hiçbir şekilde faydalanamadık. Bununla ilgili esnaf arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Ne yapalım, yararlanmak için mahkemeye mi gidelim? “

Mekanları Açmamak Daha Doğru Bir Tercih Olacaktır

“Esnafın yüzde 50’si bir daha dükkanını açamayacaktır. Mal sahipleri kira istiyor, devlet vergi istiyor. Bunlar ertelendi ama bunlar bizim önümüze gelecek. 

1 Haziran tarihi doğruysa eğer, mekanları açmamak daha doğru bir tercih olacaktır. Devlet, bizim ayakta kalmamızı sağlasın. Esnaf gerçekten zor durumda.”

Türkiye, Salgının Ekonomik Etkisini Daha Sert Yaşayacak

aydın ali kalaycı beyder

Aydın Ali Kalaycı: Sicil Affı Çıkartılmaz ve Maddi Destek Sağlanmazsa Esnaf Batacaktır

Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Başkanı Aydın Ali Kalaycı, 31 yıldır sektörün içerisinde faaliyet gösteriyor. Bütün esnafla görüşen Kalaycı, esnafın sorunlarını tüm yetkili kurumlara aktardıklarını belirtiyor.

Esnafın ayakta kalmasının sağlanması gerektiğini belirten Kalaycı, devlet destek sağlamazsa ülkeye yeni bir işsiz ordusunun katılacağını vurguluyor. Kalaycı esnaf için maddi destek sağlanmasını ve sicil affının bir an önce çıkartılması gerektiğini söylüyor.

Aydın Ali Kalaycı’nın açıklamaları şöyle:

“Hangi işletmeler açılacak, hangi işletmeler açılmayacak henüz belli değil. Bar, diskotek, kulüplerin daha ileri bir tarihte açılacağı söyleniyor. Restoran açılacak, yanındaki kulüp ise kapalı olacak. Halkın sağlığı her şeyden önemli ve hepimizin önceliği. Sosyal mesafenin ayarlanması restoranlarda belki daha kolaydır ama baktığımızda bunların hepsi esnaf. İkisinde de birçok insan ekmek yiyiyor. Bunu göz ardı etmemeliyiz.”

Beyoğlu’ndaki Mekanlar Sosyal Mesafeye Uygun Değil

“İlk aşamada 1’inde ya da 11’inde bir kısım esnaf açıldı diyelim. Şu an esnafın cebinde meze yapmaya malzeme alacak parası yok. Kimsenin dükkanında hiçbir şey yok. 90 gündür kapalı her yer. Sıfırdan dükkan açılıyormuş gibi olacak. Tüm ürünler baştan sona alınacak. Bunlar hiç konuşulmuyor.

Restoranlarda sosyal mesafe nasıl olacak? Beyoğlu’ndaki mekanların çoğu m2 olarak küçüktür, sosyal mesafeye uygun değildir. Nevizade’deki Çiçek Pasajı’ndaki mekanları düşünün. 1,5 metre masa mesafesi, 60 cm sandalye mesafesi dediğiniz zaman çoğu mekanın alacağı müşteri sayısı en fazla 8-10 kişi olur. Bizim çoğu esnafımız lokanta gibi çalışmıyor ki yani olay 10 dakikada yemeğimi yiyeyim kalkayım  olayı değil. Gelen 2-3 saat oturacak, alkolünü içecek, yemeğini yiyecek.”

En Büyük Sıkıntı Mekanlar Açılınca Başlayacak

En büyük sıkıntı aslında mekanlar açıldıktan sonra başlıyor. Nasıl açacağız? Esnaf tedarikçiye nasıl sipariş verecek? Beyoğlu’nda ortalama 25-30 bin civarı kira ücreti var. Türkiye’nin en yüksek kira ödeyen ilçesiyiz. Ortalama bir esnafın şu anda, sadece 3 aylık kira borcu 75 bin, stopajı vergisi ile 100 bin TL borcu var. Bir de SGK borçları var. 10 müşteri ile esnaf, bu borcu nasıl döndürecek? Sosyal mesafe uygulandığı zaman 15 kişi çalışan yer, işten çıkartma yapmak durumunda kalacak. Yani işten çıkartmalar, dükkanlar açıldıktan sonra başlayacak. Kimse günde 10-20 müşteri ile 15-20 kişiyi istihdam edemez.

Sosyal Mesafe Konusunda Esnaf İle Kolluk Kuvvetleri Karşı Karşıya Gelecek

Esnafın zaten birikmiş borçları var. Son 10 yılı baz alalım. Beyoğlu esnafı Gezi’yi yaşadı, bombayı yaşadı şimdi de pandemiyi yaşıyor. Neredeyse tüm esnafın, devlete vergi borcu var. Beyoğlu’ndaki esnafın neredeyse tamamının, ticari sicili bozuktur. Devlet destek vermiyor, bankalar kredi vermiyor. Peki, esnaf ne yapacak? Mekanlar açılınca Belediye de işgaliye, katı atık, eğlence vergisi de isteyecek. (Kapalı olunan dönemde Belediye, bu vergileri almayacağını taahhüt etti.) 

Uygulamada da ciddi sıkıntılar yaşanacaktır. Ligler de planlandığı gibi açılırsa, Taksim’e her şeye rağmen birçok taraftar yine gelecektir. Bu kadar kişinin sosyal mesafe uygulaması nasıl sağlanacak? Bu sefer esnaf ile kolluk kuvvetleri karşı karşıya gelecek. Esnafa ceza kesilmeye başlanacak. Buna benzer süreçleri daha önce yaşadık ne yazık ki.

Ülkeye Yeni Bir İşsiz Ordusu Katılacaktır

Devlet esnafa maddi destek vermeden, sicil affı sağlamadan esnafın ayağa kalkması söz konusu değil. Dükkanları açtığımız gün, ülkeye bir işsiz ordusu katılacaktır. Çünkü işletmeler açıldığı gün, ödenekler kesilecektir. Yani demin de söylediğim gibi, sıkıntı dükkanları açtıktan sonra başlıyor.

Esnafa sıcak para gelmesi lazım ki, esnafın ayakta kalmasını sağlayalım. Esnafın ayakta kalması için de iki koşul var: Maddi Destek ve Sicil Affı. Esnafın başka kurtuluşu gerçekten mümkün değil. Beyoğlu’nda 50 tane esnaf bulamazsın, ticari sicili bozuk olmasın. Bu şartlarda kim, nasıl kredi kullansın? Devlet dediğimiz gibi esnafa maddi destek sağlamaz ve sicil affı çıkartmazsa, Beyoğlu esnafının yüzde 50’si dükkanını bir daha açamaz.

Bir esnaf 18 kalem vergi ödüyor. Bu göz ardı edilebilir mi? Çiftçi ne diyor, benim hasadım tarlada kaldı diyor. Bu mekanlar açık olsa, üretici belki hasadını atmayacak. Biz Beyoğlu özelinde konuşuyoruz ama bahsettiklerimiz Türkiye’nin bütün esnafının ortak sorunları. Hepimiz aynı sıkıntıları yaşıyoruz.

Bizi takip edin: 

Facebook: https://www.facebook.com/k2haber/

Twitter: https://twitter.com/k2haber

Gündem

Taksim’de 19 Mayıs Törenleri: Ekrem İmamoğlu’ndan Açıklamalar

-

19 mayıs

İBB Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 104’üncü yıl kutlamaları kapsamında Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlenen resmi törenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

“Ülkemizde 2011-12’den itibaren, milli bayramların düzeni noktasında, ne yazık ki aşağıya çekme, sıradanlaştırma konusunda bir süreç işletiliyor” diyen İmamoğlu, “O dönemde bu işin FETÖ’cü anlayışla devlete dayatıldığı konusunda net tespitler var” şeklinde konuştu. “Şu anda devletin Spor İl Müdürlüğü’nün çelenk töreni sonrasında, bizim koyduğumuz çelenklerin korsan olduğunu biliyor musunuz” diyen İmamoğlu, “Korsan çelenk töreni yapıyoruz. Yani devletin hiçbir görev talimatında yok. Biz bu töreni yaparken 3-4 sene hırpalandık. Çelenklerimiz koyulmadı. Sonra baktılar ki bunlar direniyor, vazgeçmiyor, şimdi korsan yapmamıza dönük bir hamle yapılmıyor. Sadece izleniliyor. Devletimizin bazı kurum görevleri de gördüğünüz gibi törenden sonra çekilip gidiyorlar, biz kalıp devam ediyoruz. Ayıptır. Yazıktır. Lafa gelince başka türlü, uygulamaya gelince başka türlü davranışı bu millet teraziye koyar ve tartar. Ama biz tartsın da istemiyoruz. Bu düzelsin istiyoruz. Ben; doya doya, gençlerle, evlatlarımızla milli bayramların bu şehirde, bu ülkede yaşamaya devam edilmesini istiyorum. İstanbul’da bunu yapıyoruz. Ama bu iş bir anlayışın, bir siyasi kavramın işi olmamalı. Devletin işi olmalı” ifadelerini kullandı.

K2 HABER | İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, oğlu Semih İmamoğlu ile birlikte, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 104’üncü yıl kutlamaları kapsamında Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlenen resmi törene katıldı. Resmi tören, Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşı’nın okumasıyla başladı. Tören, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu’nun anıta çelenk koymasıyla sona erdi. Resmi törenin bitiminden sonra, İBB’nin organize ettiği etkinliğe geçildi. İBB Başkanı İmamoğlu, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, resmi törenin ardından Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı.

“BU ANLARIN BİZİM İÇİN MANEVİYATI, KUTSALLIĞI ÇOK YÜKSEK”

İmamoğlu, çelenklerin bırakılmasının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Milli bayramları, “Bizi bir araya getiren, milli duygularımızı en üst seviyeye taşıyan en özel anlar” olarak tanımlayan İmamoğlu, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız, 30 Ağustos Zafer Bayramımız… Bu anların bizim için maneviyatı, kutsallığı çok yüksek. Geçmişte bu ülkeye hizmet etmiş insanlarımızı anmak, şehitlerimizi, gazilerimizi anmak için büyük fırsat. Ama aynı zamanda ülkemizin kuruluş mücadelesinin, kurtuluş mücadelesinin nasıl verildiği noktasında bugünü aydınlatmak ve geleceğe de bu anlamda çağa yakışır bir şekilde ışık tutma günleri. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı veya Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, aslında çocuklara, gençlere dünyada emanet edilmiş ve onlara hediye edilmiş bayram noktasında da olmayan iki örnek” dedi.

“HAZIR BURADA SİZLERİ BULMUŞKEN…”

Mustafa Kemal Atatürk’ün, kurtuluş mücadelesine giden sürecin ilk adımını, henüz 38 yaşındayken 19 Mayıs 1919’da Samsun’da attığını hatırlatan İmamoğlu, şunları söyledi:

“Hazır burada sizleri bulmuşken, şunu ifade etmek isterim: Ülkemizde 2011-12’den itibaren, milli bayramların düzeni noktasında, ne yazık ki hani aşağıya çekme, sıradanlaştırma konusunda bir süreç işletiliyor. Defalarca söyledim bu meydanda, yine söylemeye devam edeceğim. Bayramların niteliği, bayramların güzelliği, coşkusu paylaştıkça güzelleşir ve artar. Ve böylesi bayramlar hissedilir, hissedilmek zorunda. Geleceğe dair ümitlerimizi, umutlarımızı büyütme konusunda ve gençlerimizi motive etme konusunda bunlar önemli fırsatlar. Tabii ki birçok kurum, kuruluşumuz, belediyelerimiz bunu değerlendirerek, insanlarımızı daha coşkulu bir araya getirmek, anlamlı bir şekilde törenleri yapma konusunda gayret içindeler. Ama devletimizin resmi törenlerinin akışı konusunda… Ben hiçbir kurumu, hiçbir makamı küçümsemiyorum asla. Elinden geleni yapan kurum yöneticileri var. İşte İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, bu bayramın hamisi. Olmaz. Yani İstanbul’da, İstanbul Gençlik Spor İl Müdürlüğü bu işin hamisi. Ya da Ankara merkezde, Gençlik ve Spor Bakanlığı bu işin hamisi olmaz. Olamaz. Yani bir ülke tepeden tırnağa bu bayramı hissetmiyor ve bunun anlamını yaşamıyorsa, burada büyük bir eksiklik vardır.”

“BU İŞİN FETÖ’CÜ ANLAYIŞLA DEVLETE DAYATILDIĞI KONUSUNDA NET TESPİTLER VAR”

“Bakın, o dönemde bu işin FETÖ’cü anlayışla devlete dayatıldığı konusunda net tespitler var. Ama sonrasında bu işi düzeltmek yerine, bayramların anlamlı bir biçimde yaşatılması konusunda insanlarımızın daha üst seviyede, devletin en tepesinden, hepimiz de içinde kol kola, omuz omuza olma duygusunu yaratma adına, statükocu bir kafayla, statükocu bir anlayışla bayramları kısırlaştırmak, sadeleştirmek, hatta neredeyse ‘Öylesine işte bir çelenk töreni yapalım, Spor il müdürü çelenk koysun, gidelim sonra bir yerde girelim bir salona, 3-4 okul gösteri yapsın ve kalkalım.’ Bu değil. Milli bayramlar, Diyarbakır’da da gençleri bir araya getirecek, Trabzon’da da bir araya getirecek. Adana’da da bir araya getirecek. Eskişehir’de, Aydın’da, Edirne’de herkes bunu hissedecek. Ama hissederken geçmişi yaşayacak, hissedecek. Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, hepimizin dedesini, ninesini, o kadınların mücadelesini hatırlayacak. Nasıl kurtuluş olduğunu hatırlayacak. 21. yüzyılda gereğini yapacak. Gençler ‘Bilimde, teknolojide, eğitimde, sanatta, sporda, en seviyede kabiliyetlerini nasıl ortaya koyarım’ diye moral motivasyon bulacak.”

“BİZİM KOYDUĞUMUZ ÇELENKLERİN KORSAN OLDUĞUNU BİLİYOR MUSUNUZ?”

“Ama biz, bayramları sıradanlaştırıyoruz. Sırası geldiğinde duyguları en üst seviyede taşıyan birtakım hamleleri yaparken, hamasi cümlelerle süreci tanımlarken, en büyük varlığımız…  Bakın bu milletin çok önemli iki dini bayramı vardır. Çok önemli dört milli bayramı vardır. Ve milletin neredeyse yüzde 90’ını, 99’unu kapsar. Böylesi kapsayıcı törenlerin, bu şekilde hala düzeltilmeden devam etmesini kasıtlı buluyorum, anlamsız buluyorum. Bu, pespaye bir düzendir. Bunun düzeltilmesi şarttır. O bakımdan ben yine burada bunu dile getireceğim. Defalarca dile getirdin mi? Yine dile getireceğim. Biz görevimizi yapıyoruz. Şu anda devletin Spor İl Müdürlüğü’nün çelenk töreni sonrasında, bizim koyduğumuz çelenklerin korsan olduğunu biliyor musunuz? Korsan çelenk töreni yapıyoruz. Yani devletin hiçbir görev talimatında yok. Sunucumuz, burada korsan duyuru yapıyor Büyükşehir Belediyesi olmamızdan dolayı. Daha önce bu da yoktu. Ondan sonra kurumlar, kendiliğinden getiriyor çelenklerini ama siyasi partiler ama sivil toplum kuruluşları; korsan tören yapıyoruz.”

“BU TÖRENİ YAPARKEN 3-4 SENE HIRPALANDIK”

“Biz bu töreni yaparken 3-4 sene hırpalandık. Çelenklerimiz koyulmadı. Sonra baktılar ki bunlar direniyor, vazgeçmiyor, şimdi korsan yapmamıza dönük bir hamle yapılmıyor. Sadece izleniliyor. Devletimizin bazı kurum görevleri de gördüğünüz gibi törenden sonra çekilip gidiyorlar, biz kalıp devam ediyoruz. Ayıptır. Yazıktır. Lafa gelince başka türlü, uygulamaya gelince başka türlü davranışı bu millet teraziye koyar ve tartar. Ama biz tartsın da istemiyoruz. Bu düzelsin istiyoruz. Ben doya doya gençlerle, evlatlarımızla, Çocuk Bayramı’nı, milli bayramların bu şehirde, bu ülkede yaşamaya devam edilmesini istiyorum. İstanbul’da bunu yapıyoruz. Ama bu iş bir anlayışın, bir siyasi kavramın işi olmamalı. Devletin işi olmalı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’mız kutlu olsun.”

Okumak için tıklayın

Gündem

23 Nisan Bayramı Taksim’de Resmi Törenle Kutlandı

-

23 nisan

İBB Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 103. Yıldönümünde Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlenen resmi törene katıldı.

K2 HABER | İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu,  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 103. Yıldönümünde Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlenen resmi törene katıldı. Törenin resmi bölümü, İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı tarafından anıta çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla son buldu. İmamoğlu, resmi törenin bitiminden sonra, zabıta mangası eşliğinde getirilen İBB çelengini Cumhuriyet Anıtı’na bıraktı. İmamoğlu’nun ardından siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının çelenkleri de anıt çevresindeki yerini aldı. Törende, Şehit Anıl Kaan Aybek Ortaokulu 7. öğrencisi Meyra Mendi de M. Necati Öngay’ın “Egemenliğin Tadı” adlı şiirini okudu.

İşte Kesinleşmiş CHP Milletvekili Aday Listesi: İl İl Tam Liste

“HER ÇOCUĞUMUZA, ÜLKEDEKİ HER FIRSATI VEREN BİR ÜLKE DİLİYORUM”

İmamoğlu, 23 Nisan değerlendirmesini de Cumhuriyet Anıtı önünde gerçekleştirdi. “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:

“Tabii daha güçlü, daha coşkulu ve daha hissedilir bir biçimde, devletimizin her kademesinden insanların katılım gösterdiği bir bayram olmasını diliyorum. Elbette dünyada çocuklara hediye edilmiş tek bayram. Ama bir o kadar da sorumluluğumuz çok büyük. Çünkü, milli egemenliğin tescillendiği TBMM’nin kuruluş gününde kutluyoruz bu bayramı. Aslında hangi makamda bulunuyorsanız, bu bayramın tescilinin içinde olduğu, o ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ anlayışından dolayı o makamlarda bulunuyoruz, bulunuyorlar. Onun için bu bayramlardaki kriterleri, böyle bölünmüşlüğü, parçalanmışlığı değil de bütüncül kutlamayı, halkla bütünleşmeyi çok istiyor ve diliyorum. Çocuklar adına, en güzel şekliyle eğitim diliyorum. Hiçbir çocuğumuzun eşitsizlik içinde değil, tümden eşitlik içinde var olduğu bir Türkiye diliyorum. Hiçbir çocuğumuzun birbirinden farklı yetiştiği değil, tam aksine Cumhuriyet’in bizlere verdiği fırsat gibi, her çocuğumuza bu ülkedeki her fırsatı veren bir ülke diliyorum. Çocuklarımızın bu güzel bayramı kutlu olsun.” 

Alanda bulunan çocuklar ve velileriyle anı fotoğrafları çektiren İmamoğlu, İstanbul Valiliği’nin Taksim Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda düzenlediği 23 Nisan kutlama programına da katıldı.

Okumak için tıklayın

Ekoloji

Övgün Ahmet Ercan: Deprem Bilimsel bir konudur, Kaderle İzah Edilemez

-

ÖVGÜN AHMET ERCAN

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde konuşan jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir’de her an deprem olabilir sözünün doğru olmadığını belirterek, “6 buçuk şiddetine kadar depremler İzmir’de yıkıcı olmaz. Hiçbir zaman İzmir’de Kahramanmaraş’taki gibi 7,5 ve üstü şiddette depremler olmaz. Ancak bu büyüklükte bir deprem olacakmış gibi kenti hazırlamamız gerekir” dedi.  

K2 HABER | İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Yeniliğe Davet” sloganıyla tüm Türkiye’yi geleceği inşa etmeye çağıran İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin dördüncü gününde İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da bir sunum yaptı. Ercan, “Kahramanmaraş Depremi Işığında İzmir’in Deprem Çekincesi. Ne Yapmalı?” başlığı altında bazı önemli bilgiler verdi.

Hata Depremde Değil

Kahramanmaraş’ta gördüklerinin savaş alanını yansıttığını aktaran Ercan, “Türkiye bunun üstesinden mutlaka gelecektir ama yıllarını alacaktır. Türkiye deprem ülkesidir. Günün birinde depremler olmuyorsa yer diriliğini yitirmiş demektir. O zaman yaşam da yok demektir. Depremin hep korku boyutuyla ilgilendik. Depremin üç tane bileşeni vardır. Sarsıntı, ısı ve ışık. 60 yıldır bilimle uğraşıyorum. Toplu iğnenin başı kadar bir hata görmedim. Çünkü deprem olmasa Meles Ovası olmazdı, Gediz Irmağı olmazdı. Manisa’daki, Aydın’daki jeotermal alanlar olmazdı. Memba suları olmazdı. Maden yatakları, petrol yatakları, dağlar, ormanlar olmazdı. En güzel incirin çıktığı, zeytinin yetiştiği Ege olmazdı. Bunları hep depremler yapıyor, yeri biçimliyor. Depremleri bir öcü gibi görüyoruz. Hata depremde değil. İnsanoğlu olmadan da deprem vardı” dedi.

Tunç Soyer: İzmir’de Gelecek Yıl Koku Sorunu Yaşanmayacak

Doğa Asla Affetmez

Türkiye’nin yer dayanımı ile depremden etkilenme alanlarını harita üzerinde gösteren Ercan, “Bizler depremlerin nerelerde ve hangi büyüklükte olacağını biliriz ama zamanını henüz bilemiyoruz. Kahramanmaraş depremi tarım alanlarında en büyük yıkımı yaptı. Doğada öyle bir denge var ki siz imar barışından kendinizi affettirebilirsiniz, kaçak yaparsanız görmezden gelebilirler ama doğa asla affetmez. Tarım alanlarına yapılan yapıları doğa günün birinde mutlaka yıkar. Deprem teknik, bilimsel bir konudur. Bu dinle, kaderle izah edilemez, açıklanamaz” diye konuştu.

Gerçeklerle Yüzleşmemiz Gerekiyor

İzmir’deki olası bir depremde yolların kullanılamaz hale gelmesi durumunda kurtulma şansının çok aza düşeceğini vurgulayan Ercan, Kahramanmaraş ve 11 ilde etkisini gösteren yıkıma ilişkin “Gerçeklerle yüzleşmemiz gerekiyor. Depremi afete dönüştüren üç konu var.  Yeteneksiz yönetimler, ekonominin bozukluğu ve yoksulluk ile eğitim düzeyinin düşüklüğü. Eğer bunlardan bir tanesi ülkede gerçekleşmişse depremin adı afettir. Türkiye’de 6 Şubat’ta bunun bir tanesi değil üçü birden gerçekleşti” dedi.

Tunç Soyer: ‘Önceliğimiz İklim Krizi ve Kuraklığa Dirençli Bir İzmir Yaratmak’

İzmir’in Güneyinde Yer Sağlam

“Türkiye’yi yetenekli insanların yönetmesi gerekiyor” diyen Ercan, İzmir’in geçmişindeki depremlere ilişkin bilgi verdi. Ercan, “Depremin bir yasası vardır. Bir yerde belli büyüklükte bir deprem olmuşsa gelecekte o yerde en az o büyüklükte deprem olur. Buna depremin yasası denir. İzmir’de depremler çok sık oluşmuyor. Yaklaşık 200 ile 350 yılda bir oluşuyor. Her an 7,2’lik deprem olacakmış gibi İzmir’i hazırlamamız gerekir. Ama İzmir’de her an deprem olabilir sözü doğru değil. 6 buçuk şiddetine kadar depremler İzmir’de yıkıcı olmaz. 6 buçuktan sonra yıkıcı olmaya başlar. Hiçbir zaman İzmir’de Kahramanmaraş’taki gibi 7,5, 7,6, 7,9’luk depremler olmaz” dedi.

Okumak için tıklayın

Gündem

İmamoğlu: Gençlerimizi Yurtlardan Çıkarmayacağız

-

öğrenci yurt

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, deprem bölgesine yardım malzemesi ulaştırmak için ilk günden itibaren aralıksız çalışan Yenikapı’daki lojistik merkezini ziyaret etti.

K2 HABER | 15 binin üzerinde gönüllünün emeği, bağışçıların yardımları, İBB ve iştiraklerinin destekleriyle devam eden yardım kampanyası için 11 gündür aralıksız çalışan merkezdekilerle bir araya gelen, İmamoğlu, kurmaylarından da bilgi aldı. Gönüllülerle ve İBB çalışanlarıyla bir araya gelen İmamoğlu, basın mensuplarının da sorularını yanıtladı.

ARAMA KURTARMA EKİPLERİMİZ YOĞUN ÇALIŞMA GÖSTERİYOR AMA…

İBB’nin güçlü bir şekilde deprem bölgesinde olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “3 binin üstünde personelimiz, 2 binin üzerinde aracımız var bölgede. Bunun içinde çok güçlü vinçlerimiz var. Çok güçlü diğer ekipman araçlarımızla sahada dolaşan araçlarımız var. Bu çok çeşitli bir ekip yolladık. Öncelikle olarak arama kurtarma ekibi çok yoğun bir çalışma sürdürüyor ki sayısı 1.000’e yakın. Hala devam ediyor ama ne yazık ki sonuna yaklaşıyoruz” dedi.

SAHADA İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİRMELİYİZ

Bölgede devam eden sağlık ve sosyal hizmetler çalışmaları, İSKİ alt yapı onarım hizmetleri, mobil tuvalet ve duş, bölgede görev barınma ve tahliye imkanı sunan iki feribot, veteriner hizmetleri, mobil fırın ve mutfak gibi devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren İmamoğlu, “Bir de şöyle koordine olduk.   İstanbul’daki 14 Cumhuriyet Halk Parti’li belediye de bizimle beraber. Koordine olma konusunda adımlar attık. Onlarla yine Hatay’da birlikte hareket ediyoruz. Bununla da yetinmiyoruz açıkçası. Türkiye’nin diğer belediyeleriyle ki başta 11 büyükşehir belediyesi olmak üzere iş birliği içinde neler yapabiliriz çabası içerisindeyiz. Örneğin Hatay’ın koordinatör belediyesi biziz ki bu bizim belirlediğimiz bir şey değil. AFAD bizi en başta Hatay’dan sorumlu kılmıştı… Hayatını kaybeden insanlarımıza dönük sorumluluklarımızı yerine getirdikten sonra artık önümüzde sağlık, barınma, beslenme temelli ve birtakım fiziksel ihtiyaçlar ki çocukların eğitimine varıncaya kadar unsurları sahada geliştirmemiz gerekiyor.  Sürdürülebilir bir hizmetten bahsediyorum aslında. Bunu minimum bir yıl olarak planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

EN FAZLA DESTEĞİ İSTANBUL’DAN BEKLERLER

“Vatandaşların yardımlaşma duygusunu besleyerek ve anlamlı bir şekilde koordine ederek yardımlar ulaştırıyoruz” diyen İmamoğlu, “Yenikapı’da ve Kartal’da yerlerimiz var. Şu ana kadar 20 bin gönüllü görev aldı. Bunun sayısı artacak, artmalıdır da. Bu dayanışmayı büyütmeliyiz. Tabi kayıplarımızı geri getiremeyeceğiz. Ancak çok büyük sorumluluğumuz var o bölgeye dair. Ama bugünün ihtiyaçlarını sahada en güçlü şekilde karşılayıcı hizmetlerde İstanbullu olarak üzerine düşen vazifeyi ki İstanbul demek, Türkiye demek. En fazla ihtiyacı bizden beklerler. Bunun bilincinde bir kurum olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

İSTANBUL’LA İLGİLİ AY SONUNDA EYLEM PLANIMIZI AÇIKLAYACAĞIZ

Basın mensuplarının “Deprem bölgesinde CHP’li belediyelere hükümet tarafından zorluk çıkarılıyor mu” şeklindeki sorusunu İmamoğlu şöyle yanıtladı:

“Bugün kamuoyunun önünde tartışmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Şu anda bu işin koordinasyonunu sağlayan ve ana sorumlu olan AFAD diye bir kurumumuz var. Biz AFAD’a elimizden ne geliyorsa yardımcı olmak için cansiparane çalışıyoruz, çalışacağız. Elbette işleyiş eksiklikleri ya da daha iyi olması için neler yapmamız gerektiği hususunda önümüzdeki değerlendirme yapacağız. Çünkü bu afetin, şu acı ve sıkıntılı günleri geçtikten sonra artık hayatın akışındaki düzeni kurmaya başladığımız an itibariyle bizim başka afetlerde bu yaşananları yaşamamak adına konuşmaz isek ya da bir masaya gelmez isek ki ben o daveti yapacağım ya da kendimi davet ettireceğim. Yapmazsak yarınlarda bizi daha büyükleri bekler. Benim İstanbul halkının sorumluluğunu üstlenmiş bir belediye başkanı olarak buna tahammülüm olamaz. Onun için bunları doğru bir zamanda tartışmayı ve o zaman sizlerle de paylaşmayı daha doğru biliyorum. Şimdi tabii ilk akla gelen şey, depremin birçok atlatıldıktan sonra peki ya İstanbul sorusu… İstanbul Planlama Ajansı üzerinden ama kurumlarımızın başka birimleri üzerinden ve biz oluşturduğumuz bilim kurulunu genişleterek var olan bilgilerimizi, 4 yıla yakın bir süre yaptığımız çalışmaların ve daha önce yapılmış çalışmaların bütünleşik haliyle bu ayın sonunda kamuoyun huzuruna çıkacak ve hem eylem planımızı açıklayacağız.”

Büyükşehirler Hatay İçin Tek Yürek

ARTIK MİLLETİN TAHAMMÜLÜ YOK

Basın mensuplarından daha önceki İstanbul Valiliği ve bakanlıklar tarafından yapılan afet toplantılarına İBB’nin davet edilmediği yönündeki hatırlatma üzerine İmamoğlu şöyle konuştu:

“Artık milletin haksızlığa tahammül yok. Bu şehirlerin yüzde 45’i son 22-23 yılda inşa edilmiş. Yani deprem algısının yükseldiği dönemden sonra şu an yıkılan şehirlerin yüzde 45’i bu dönemde inşa edilmiş. Biz tabutlarımızı mı yaptık? Toplum işin yarısı. Toplumun duyarlılığı, toplumun sahip çıkması, toplumun bir işi sahiplenmesi… Üç beş insanın inadı ya da daha çok kazanacağı maruzdur. Bu da olamaz. Bu da olamaz yani. Biz bugün benim elde ettiğim veriler ve elde ettiğim bilgiler. Şehirlerin yüzde 50-60 ı yıkıldı ya yıkılmak üzere. Ekrem İmamoğlu toplantılara giremeyecekmiş falan. O kapıyı devirir gireriz içeri. Şimdi çok hızlı yapılması gereken bir şey var. O da depremzedelerin bir güvenli barınma ortamına kavuşturulması. Mart ayında hızlıca başlanacak denen mesele planlamanın olmadığı bir iştir. Hatay’a bu kötülüğü kim yapar? Hatay dediğiniz sizin binlerce yıllık insanlık tarihinde olduğu bir şehir ya da Adıyaman veya Kahramanmaraş. Yani burada bir planlamayı ortaya koymadan hemen beton bina dikeceğiz denen anlayış zaten bugün işte o binaların yüzde 50-60’ını yok etti. Önce planlama, önce tasarım, sosyoloji ve psikolojik insanları yaşam kültürü, tarihi, maneviyatı koruyan. Bugünden yarına taşıyan o izleri sürdürülebilir bir anlayış. Burası siyasi mesaj, siyasi rant ve bir seçim vaadi verilecek alanlar değil.  Bunun farkına varsın herkes. Ben tam tersini öneriyorum. Ülkemizin ulusal ve uluslararası deneyimlerin bir araya geldiği masalar da acilen bir planlama kültürünün şehirler adına devreye alınması şarttır. Sözcükleri böyle kurun önce. Bunu başlatalım. Yapım işi kolay iş. Müteahhit işi kolay bulunur. Para da bulunur. Esas bulunamayan ve yapılamayan işler bunlar.”

İNTERNETİ KAPATAN HUKUKA HESAP VERMELİ

Yenikapı Lojistik Merkezi’nde günlerdir görev alan gönüllerle de bir araya gelen İmamoğlu, Türkiye adını taşıyan gönüllüyle sohbetinde önemli mesajlar verdi. Türkiye’nin arama kurtarma çalışmalarının yoğunlaşmaya başladığı dönemde internetin kesilmesi ve üniversitelerin online sisteme dönmesiyle ilgili serzenişini paylaşan İmamoğlu, şöyle konuştu:

“İnternetin yavaşlatılması meselesi, tam da o enkazın ağır anlarından birindeki o pozisyon çok acı bir karar. O kararı alan kimse, vesile olan kimlerse yargılanmalı. Kaldı ki internet meselesinin özellikle böyle bir afette ne kadar işe yaradığına birebir şahit oldum çünkü orada 5 günüm geçti başka bir acı şeyi söyleyeceğim. İnternetin var olması bir bölgede internet yokken bizim oraya mobil istasyonumuzun varmasıyla ve devreye alınmasıyla beraber enkazdan atılan mesaj yakının cebine tek tek düşmeye başladı. Anlaşıldı ki orada yaşayan biri var ve saatlerdir mesaj atıyormuş.   Böylesi bir iletişim hattına düşmanlık edenin aklı kıt. Bu ülkeye ve insanına kötülük yapıyor. Mecraları kötüye kullananlarla ilgili yasal düzenlemeler var. Ama topyekün şarteli kapatmak kabul edilebilir bir şey değil. Bu can kaybına da sebep olmuştur. Afet anında iletişim anında iletişim sorunu yaşamayacağız diye bir iki yıl önce taahhüt verenler mutlaka kamuoyuna hesap vermeli. Hukuken de hesap vermeli.”

Bir Ekolojik Yıkım Belgeseli: Eko Eko Eko

YURTLARIMIZ AÇIK KALACAK

“Dünya en sıkıntılı anlarında var olmak ve ayağa kalkmak için eğitimle yola çıkmış. 2. Dünya Savaş’ında ayağa kalkamaz denilen Almanya, bizim üniversitelerimiz var diyerek ayağa kalkmıştır. Bütün üniversitelerin online sisteme geçmesi olacak iş değil, derhal açılmalı. Biz o bölgedeki gençleri Türkiye’nin başka yerlerine dağıtıp, onların da eğitimine devam etmesini sağlamamız lazım. Çünkü ‘İyi eğitim alın. Biz şu anda güvenli evlerde oturulmasını sağlayamadık. Biz yapamadık, sizin nesil yapsın. Asla taviz vermesin doğrulardan, disiplinlerden’ dememiz lazım. Prensiplerden taviz vermeyen nesiller yetiştireceğine, okullar kapatıldı, yurtları terk edin denildi. Biz kapatmayacağız yurtlarımızı. Gençlerimizi yurtlarımızdan çıkarmayacağız. Her gün üniversiteleri açın diye buradan çağrıda bulunacağız.”

Okumak için tıklayın

Gündem

Büyükşehirler Hatay İçin Tek Yürek

-

Hatay

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; Ankara, İzmir ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri’nin Hatay’daki Afet Koordinasyon Merkezleri ile barınma alanlarını gezdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve kurum bürokratları, Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyeti, çalışmalar ve hizmetlerle ilgili bilgilendirdi. 

K2 HABER | CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmayları, MYK toplantısı öncesinde Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, toplantı sonrasında da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Antakya’da konumlandırılan Afet Koordinasyon Merkezleri ile barınma alanlarını gezdi.

Çalışanlara başarılar dileyen ve verdiği emeklerden dolayı teşekkürlerini ileten İmamoğlu, verilen hizmetlere yerinde tanıklık etti. Toplantı sonrasında İBB Afet Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret eden Kılıçdaroğlu; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcıları Gürkan Alpay, Murat Yazıcı ve KİPTAŞ A.Ş. Genel Müdürü Ali Kurt tarafından çalışmalarla ve depremzedelere yönelik verilecek hizmetlerle ilgili bilgilendirildi.

İBB Başkan Danışmanı Yiğit Oğuz Duman da Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve beraberlerindeki heyete, İBB’nin başta AFAD tarafından eşleştirildiği Hatay olmak üzere, deprem felaketinden etkilenen bölgelere yaptığı katkılarla ilgili kısa bir sunum yaptı.

İBB ARAMA-KURTARMA EKİPLERİ 525 KİŞİYİ ENKAZLARDAN SAĞ KURTARDI

Duman’ın yaptığı sunuma göre, İBB tarafından bölgeye şu katkılar sunuldu:

İBB, AFAD tarafından koordine edilen arama-kurtarma ve insani yardım faaliyetlerine desteğini artırarak devam ediyor. İBB’nin bölgede görevli 2.326 personeli, 997 iş makinesi ve hizmet aracı bulunuyor. 964 kişilik teçhizatlı arama kurtarma, acil yardım ve cenaze hizmetleri takımı 78 araç ve iş makinesi ile afet noktasına yollandı. İBB ekipleri, 525 kişiyi enkazdan sağ kurtararak sağlık ekiplerine teslim etti. İBB yardım kampanyası ile 5 milyonun üzerinde ihtiyaç ürünü bağışı teslim alındı. Toplanan yardımlar, 272 tır ile bölgeye sevk edildi.

Depremde Can Kaybı 20 Bin’i Geçti

ALTYAPI, ARAÇ, MAKİNE, TEÇHİZAT ve MALZEME DESTEĞİ

–           İBB farklı donanım ve yetkinlikte araç ve teçhizat sevkini sağladı.

–           Hatay’da 1.500 metrekare barınma alanı, 1.500 metrekare lojistik depo alanı ve 300 metrekare koordinasyon merkezi kuruldu. Revirin kurulumu devam ediyor.

–           6000 kişi yemek kapasiteli yemek tırı, 15.000 ekmek/gün kapasiteli mobil fırın Antakya’da hizmet veriyor.

–           61 tır Hamidiye pet su bölgeye sevk edildi. Bölgeye; 2,8 milyon adet 0.5 litre, 161 bin adet 1,5 lt, 31bin adet 5 lt su gönderildi.

–           37 tır ile 3 milyon 600 bin adet 50 gr’lık Akdeniz tipi besleyici ekmek, 200 bin adet altın çörek, 61 bin adet bebe bisküvisi bölgeye sevk edildi.

–           140 kabin mobil tuvalet, 42 adet mobil duş, 5 mobil WC olmak üzere, toplam 26 konteyner kuruldu faaliyete alındı.

–           14 mobil şarj istasyonu, 7 kendinden enerjili aydınlatma direği kuruldu.

–           3 mobil 12 sabit uydu, İBB WiFi ile toplam 15 noktada yayın veriliyor.

–           11 kişilik bilgi işlem ve telekomünikasyon ekibi, Hatay’da çalışmalarına devam ediyor.

–           107 zabıta personeli ve 15 hizmet aracı bölgeye sevk edildi.

–           52 kişilik kent temizlik ekibi ve 13 adet İSTAÇ temizlik aracı bölgede hizmete başladı.

–           7 veteriner bölgede görevlendirildi.

–           35 mühendis ve tekniker Kahramanmaraş’a hasar tespiti çalışmaları yapmak için görevlendirildi.

–           72 kişilik Hızır Acil ve Sağlık Daire personeli, acil sağlık ekibi olarak sahada görev yapıyor.

–           İSKİ, bölgenin su ve kanalizasyon altyapısını incelemek, hasar tespit çalışmalarını yapmak ve onarım ihtiyaçlarını belirlemek üzere, 7 kişilik teknik ekibi bölgeye görevlendirdi.

–           Hatay Samandağ Suphi Güzey İlkokulu içerisinde depremzedeler için kurulan çadırların jeneratörleri kuruldu. Bağlantıları yapılarak çadır içlerine aydınlatma ve priz tesisatları çekildi.

İSTANBUL, BÖLGE İÇİN TEK YÜREK

İBB, 14 CHP’li ilçe belediyesi ile bölgeye yardım ulaştırılmasını koordine ediyor.  Şu ana kadar İçerisinde battaniye, kışlık kıyafet, ısıtıcı, jeneratör, hijyen malzemesi barındıran 564 tır yola çıktı. 116 Araç ve iş makinası bölgeye yönlendirildi. 506 kişilik arama kurtarma ekibi ve teknik personel bölgeye gönderildi. 6 araç çöp kamyonu ilçelerden bölgeye sevk edildi. Toplam 10 aşevi Hatay’da farklı noktalarda açıldı. Bölgenin çadır, ısıtıcı, konserve gıda ürünleri, termal içlik, hijyen malzemeleri, yetişkin bezi, bebek bakım ve gıda malzemelerine olan ihtiyacı devam ediyor.

Okumak için tıklayın

Gündem

Deniz Baykal Yaşamını Yitirdi

-

Deniz Baykal vefat etti

CHP’nin önceki dönem Genel Başkanı Deniz Baykal hayatını kaybetti. Antalya’da yaşayan Baykal’ın uzun süredir sağlık sorunları ile mücadele ettiği biliniyordu. 

K2 HABER | CNN Türk muhabiri, 84 yaşındaki Deniz Baykal’ın uyurken yatağında yaşamını yitirdiği bilgisi edindiğini aktardı. Baykal’ın vefat haberini CHP kurmayları sosyal medya hesaplarından paylaştı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından, “Genel Başkanımız, Türkiye ve Cumhuriyet Halk Partimizin sevdalısı, Antalya milletvekilimiz, kıymetli büyüğümüz Sayın Deniz Baykal’ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Bize mücadelelerle dolu bir hayat öyküsünü miras bıraktı. Milletimizin başı sağ olsun” diye yazdı.

Depremde Can Kaybı 20 Bin’i Geçti

Deniz Baykal kimdir?

Deniz Baykal, 20 Temmuz 1938’de Antalya’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Doktorasını Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı. ABD Colombia ve Berkeley Üniversiteleri’nde iki yıl süreyle doktora sonrası çalışmalarına devam etti. Siyasal Bilgiler Fakültesinde siyaset bilimi doçenti olarak öğretim üyeliği görevinde bulundu. Siyaset bilimi alanında kitap ve makaleleri yayınlandı.

15(IV), 16(V), 18, 19, 20, 22. ve 23 Dönemlerde Antalya Milletvekili seçildi. Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu eş başkanlığını yürüttü.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyeliğine seçildi. 37. Hükümet’te Maliye Bakanlığı, 42. Hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 52. Hükümette Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığı’na seçildi. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı görevinde bulundu.

Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Baykal, evli ve 2 çocuk babası.

Okumak için tıklayın

Gündem

Depremde Can Kaybı 20 Bin’i Geçti

-

Hatay deprem

SON DAKİKA | Depremde can kaybı sayısı 20.213’e yükseldi.

Depremin En Net Görüntüleri…

CHP’den Suç Duyurusu

CHP, deprem sırasında insanların iletişimini kesmesi ve bu nedenle can kaybına neden olunması nedeniyle Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ile İletişim Başkanı Fahrettin Altun hakkında suç duyurusunda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü deprem sonrasında en yüksek seviye acil durum ilan etti

K2 HABER |Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Kahramanmaraş depremleri sonrasında 3. Seviye Acil Durum ilan ettiklerini duyurdu. Bu, WHO’nun en yüksek acil durum seviyesi ve kurum çapındaki varlıkların seferber edilmesi anlamına geliyor.

OHAL İlan Edildi

Deprem yaşanan 10 ilde 3 ay süreyle OHAL ilan edildi.

Kılıçdaroğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanları Hatay’da

Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremin ardından İBB ekipleri AFAD’ın yönlendirmesiyle eşleştirildiği Hatay’da yaraları sarmaya devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun çok sayıda büyükşehir belediye başkanı bölgeye geçerek, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte arama kurtarma çalışmalarını yerinde inceledi.

Kurum: Açta Açıkta Bırakmadık

Bakan Murat Kurum, “Sayın Cumhurbaşkanımız, devletimiz, tüm imkanlarıyla afet bölgesindedir. Biz hiçbir afet bölgesinde vatandaşımızı açta açıkta bırakmadık, yalnız bırakmadık.” ifadelerini kullandı.

Yeni Malatyaspor’un Acı Kaybı

Yeni Malatyaspor, depremde enkaz altında kalan kaleci Ahmet Eyüp Türkaslan’ın vefat ettiğini açıkladı.

Hatay, Maraş ve Adıyaman’a 48 saat süreyle araç girişi durduruldu

Yeni Bir Deprem Daha

Kahramanmaraş‘ın Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi. Depremde yıkılan binalar oldu.

7.4 Büyüklüğünde Deprem Oldu

Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17’de 7,4 büyüklüğünde deprem olurken Gaziantep’te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 4.17’de, Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti.

7,4 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu.

Gaziantep’te 6,4 ve 6,5 büyüklüğünde deprem

Öte yandan AFAD’ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre 04.26’da Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 6,4 büyüklüğünde ve saat 04.36’da Gaziantep’in İslahiye ilçesinde 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

6,5 büyüklüğündeki deprem, 9,77 kilometre derinlikte oldu.

Okumak için tıklayın

Ekoloji

Son 10 Yılda Çıkan Orman Yangınlarının Yüzde 47’sinin Sebebi Belirlenemedi

-

Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın orman yangınlarının çıkış nedenlerine ilişkin Meclis’e sunduğu soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, son 10 yılda çıkan orman yangınlarının yüzde 47’sinin sebebinin belirlenemediğini söyledi.

K2 HABER| Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, orman yangınlarının çıkış nedenlerine ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması talebiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Bakan’ın sorularını yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “Son 10 yılda çıkan orman yangınlarının; yüzde 31’i ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 11’i yıldırım, yüzde 5’i kaza, yüzde 6’sı kasıt ve yüzde 47’si sebebi belirlenemeyen yangınlardır” yanıtını verdi. Bakan’ın “Farklı iklim senaryolarından ülkemizin ve ormanlarımızın nasıl etkileneceğine ilişkin bir çalışmanız var mı?” sorusuna ise Kirişçi, sadece “Orman yangınlarıyla mücadele organizasyonu iklim değişimine uyum sağlayacak şekilde güncellenmektedir” dedi.

Muhafaza ormanlarında ve milli parklarda ağaç kesiminin yapıldığını ifade eden Bakan, “Ormanlar madenlere feda ediliyor, ‘Cari açığı orman ürünlerini satarak kapatacağız’ diyen zihniyet hakim kılınıyor” dedi.

Sayıştay, CHP’li Erbay’ı Doğruladı: ‘Orman Yangınlarında Açık İhmal Var’

 

“Çocuklarımızın Alacağı Nefesi Yok Ediyorsunuz!”

Orman Genel Müdürlüğü’nün 2020 Yılı Faaliyet Raporu’na genel bütçeden 1 milyar lira aldıklarını kaydeden Bakan, şunları söyledi: Peki ormanların madenlere tahsis edilmesinden ne kadar alıyor? 2 milyar 600 milyon lira. Orman ürünlerinin satılmasından aldığı para ne kadar? 7 milyar lira. Genel bütçeden 1 milyar lira alıyor ama ormanların birilerine peşkeş çekilmesinden, ormanların yaralanmasından, bütünlüğünü kaybetmesinden 10 milyar lira gelir elde ediyor! Olur mu? Oldu. Yaptılar, oldu! Hala da oluyor! Ormanları, gelir getirici bir işletme olarak görenler ne ormansızlaşma hedeflerini gerçekleştirebilir ne de iklim kriziyle mücadele hedeflerine ulaşabilir. Gelecekteki iklim yıkımına ülkemizi hızla sürükleyerek hepimize en büyük kötülüğü yapanlar, iktidar eliyle sistematik bir ormansızlaştırma politikası yürütenlerdir. El birliğiyle vahşi bir rant alanı haline getirdikleri ormanlarımızı, her türlü para için bazen maden, bazen kereste, tomruk, odun, yonga kaynağı olarak sermayedarlara peşkeş çekenlerdir. Düşünün ki; ormanlarımızın yıllık artışını 47.2 milyon metreküp olarak hesaplıyorlar ama ormanlarımızın yaklaşık yüzde 40’ında 35 milyon metreküp odun üretimi yaparak, yani hektarda 4 metreküp ağaç keserek, artıştan fazla kereste üretimi yapıyorlar. Sadece geçen yılın, 2021’in, tamamında meydana gelen orman yangınlarında yok olan ormanlık alan 178 bin hektar civarında. Yani 1 milyar 780 milyon metrekare! Üstelik şimdi bir de Bakan’ın önergeme verdiği yanıttan öğreniyoruz ki; son 10 yılda meydana gelen orman yangınlarının yüzde 47’sinin yani yarısının sebebi tespit edilememiş. Bu kötülüğü nasıl ve neden yapıyorsunuz? Sadece bu ülkenin doğal kaynaklarını mı yok ediyorsunuz? Hayır! Bunları yaparak; çocuklarımızın, torunlarımız alacağı nefesi yok ediyorsunuz!

Kirişçi, Bakan’ın yangın söndürme çalışmalarında kullanılan arozözlerde bulunması gereken görevli sayısı ile bulunan görevli sayısıyla ilgili talep ettiği verileri paylaşmayarak bu soruyu yanıtsız bıraktı.

Okumak için tıklayın

Gündem

Soma Unutuldu, Ermenek Unutuldu, Sırada Amasra Var

-

cengiz erdil amasra

CENGİZ ERDİL | Siz hiç maden ocağına girdiniz mi? Ben girdim. Gürültülü bir asansörle yerin 200, 300 metre altına inersiniz. Duvarları kurşuni bir tünelden geçip, havanın kurşun gibi ağır olduğu kömür alanına ulaşırsınız. “Halkın dertleri nedir ve dostları kimlerdir?” gibi sorularla meşgul bir muhabirseniz, bunu hayatınızda iki üç defa yapmış olabilirsiniz. Maden işçileri için ise rutin iş. Bazen sabah, bazen de gece vardiyasında yeraltına dalıyorlar. Bence; dünyanın en zor işi. Kaderinde veya fıtratında sadece bu var.

Bizde maden insanları, bir facia yaşanınca akla geliyor, medyanın da gündemine… Sonra unutulup gidiyor. Şimdi Bartın Amasra faciası gündemde. Dünyanın en büyük maden faciaları arasında gösterilen “Soma” unutuldu bile…

Manisa Soma’da 301 madenci yeraltından çıkamadı, onların ölümü üzerinden sekiz yıl geçti. 14 Mayıs 2014 günü Soma maden bölgesindeki kömür kokulu havayı yırtan ambulans haykırışlarına karışan cılız bir ses vardı: “Beni bu ambulansa koymayın, kirlenir… üstüm başım kömür” diyen o madenci unutulmaz bir ayrıntıydı.

Soma unutuldu, sonra Ermenek unutuldu, sırada Amasra var.

Soma’yı unutturmamak için hazırlanan iki rapor da unutuldu. İlki Maden Mühendisleri Odası’nın raporu, diğeri ise TBMM Araştırma Komisyonu Raporu. Tarihe bir şekilde kaydı düşen sonuçları bile sayfalarca olan o iki rapora bir bakalım.

Patara’nın Kumları Nereye Gitti?

Aşırı Kar Hırsı

Her iki raporda da Soma’daki kazanın başlıca nedeni olarak kar hırsı gösterildi. Facianın yaşandığı ocakta 2009 yılında 230 bin ton olan üretim, bir yılda 10 katına çıkarıldı. 2012 yılında üretim iki milyon 800 bin tona yükselmişti. İşçi sayısındaki artış da kaza riskini yükseltti. Yoğun üretim maden sahasının fiziksel dengesini bozdu, madende tehlike “rutin” hale gelmişti.

Maden Mühendisleri Odası’nın raporunda büyük maden kazalarının tümünün taşeron veya rödovans uygulamasının olduğu ocaklarda yaşandığına dikkat çekildi. 1992 yılında Zonguldak Kozlu maden ocağında 263 kişinin yaşamını yitirdiği facianın ardından tüm facialar kamu dışındaki madenlerde gerçekleşmişti.

Denetleme Parası Da Patrondan

Soma’daki ocakta denetim sorunu vardı. Raporda, teknik nezaretçi ve iş güvenliği uzmanlarının denetim elemanı olarak tanımlanmalarına rağmen, ücretlerini denetledikleri işverenden aldıkları vurgulandı. Böyle olunca personelin denetim yetkisini kullanmakta güçlük çektiği ortaya çıktı. Böylece Soma maden ocağı düzenli olarak denetlenmesine rağmen sorunsuz olarak nitelendirildi.

Maden Bitince Sorun Bitmiyor: ‘Giresun Kirlendi, Sırada Balıkesir Var’

Uygun Maske Yoktu

Madende kişisel donanım yetersizdi. Metan gazına karşı karbonmonoksit maskesi taşıma zorunlu ama sayıları yeterli değildi. Maskelerde uygun filtre sistemi de yoktu. Ölüm oranını çok olmasının bir nedeni de buydu.

Meclis Araştırma Komisyonu’nun 283 sayfalık raporunda da şu saptama ilginç…

“Soma faciası Türkiye Cumhuriyeti tarihinin karşılaştığı en büyük, meydan okuyan bir felakettir. Vakit geçirilmeden bilimsel çalışmalara başlanmalıdır. Soma’da yaşanan facianın tekrarlanmamasının tek koşulu; madencilik bilim ve teknolojisine uygun çalışmaktır.”

* Bu yazı 21.10.2022 tarihinde Gazete Pencere’de yayımlanmıştır.

Okumak için tıklayın

Gündem

AB, Enerji Şirketlerine Ek Vergiler Getirilmesinde Uzlaştı

-

Avrupa Birliği (AB) enerji bakanları, olağanüstü enerji tedbirlerini devreye sokarak, çok yüksek kâr eden enerji şirketlerinden alınan vergilerin artırılmasına karar verdi.

K2 HABER | Bakanlar AB dönem başkanı Çekya’nın talebiyle, Avrupa’daki enerji krizini görüşmek üzere dün Brüksel’deki olağanüstü toplandı.

BBC Türkçe’nin haberine göre; devreye sokulacak tedbirler arasında, enerji fiyatlarının yükselmesiyle fosil yakıt şirketlerinin artan kârlarına ek vergiler getirmek bulunuyor. Vergiyle elde edilecek gelirin hane halklarına ve işletmelere aktarılması planlanıyor.

AB Bakanları, mevcut durum nedeniyle normalden çok fazla kâr elde eden doğalgaz dışı  elektrik üreticileri ve tedarikçilerinden, yaklaşık 140 milyar euro ek vergi toplanabileceğini tahmin ediyor. Ayrıca elektrik kullanımında zorunlu kesintiler üzerinde de uzlaşıldı.

Ancak bakanlar, enerji fiyatlarına bir tavan fiyat belirlenmesi konusunda fikir birliğine varamadı. Bakanlar AB Komisyonu’ndan gaz fiyatları ile ilgili farklı seçenekleri değerlendirmek üzere uzmanlar grubu kurmasını istedi.

AB Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Kadri Simson toplantı sonrası yaptığı açıklamada, doğalgaz fiyatlarına getirilecek topyekün bir üst sınırın çok ciddi finansal kaynak gerektirebileceğini ve beraberinde riskler getirdiğini vurguladı.

Simson “Bunun kesinlikle gaz fiyatlarında bir etkisi olacaktır, ama aynı zamanda AB’nin gaz piyasasının askıya alınmasına neden olacak ve arz güvenliğini riske atacaktır. Bu sertlikte bir adımı sorumlu şekilde atmak için, tartışmasız bir dizi ön koşul olması gerekir” dedi.

Polonya İklim bakanı Anna Moskwa ise masadaki öneride gaz fiyatları konusunda hiçbir şey olmamasının “büyük hayal kırıklığı yarattığını” söyledi.

Fransa ve İtalya’nın da aralarında bulunduğu birlik üyesi 15 ülke bu hafta başında AB’den enerji fiyatlarına tavan fiyat getirilmesini talep etmişti.

Avrupa Birliği’nde Tek Kullanımlık Plastik Ürünler Yasaklandı

AB’yi Bekleyen ‘Zorlu Kış’

Artan hayat pahalılığı ve enerji fiyatlarıyla Avrupa’yı bu yıl zorlu bir kış bekliyor. Ukrayna savaşı nedeniyle enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışan AB’ye, Rusya dışı kaynaklara yönelmek yüklü bir fatura getiriyor.

Enerji şirketleri, pandemi sonrası artan talep ve Rusya’nın Ukrayna işgalinin ortaya çıkardığı arz sorunlarından ötürü, petrol ve doğalgazın fiyatını artırdı. Alınacak ek vergiler, şirketlerin, kendilerinin sebep olmadığı bu durumlardan elde ettikleri “beklenmedik kazancı” hedefliyor.

AB Komisyonu başkan yardımcısı Frans Timmermans geçen ay yaptığı açıklamada, fosil yakıt çıkaran şirketlerden “fazla kârlarının yüzde 33’ünü geri vermelerinin” isteneceğini söylemişti.

Timmermans “Ucuz fosil yakıt devri sona erdi. Ucuz, temiz ve kendi üreteceğimiz yenilenebilir enerjilere ne kadar çabuk geçiş yaparsak, Rusya’nın enerji şantajına o kadar hızlı bağışıklık kazanırız” dedi.

Okumak için tıklayın

Öne Çıkan Haberler