Ekoloji
Doğa ve Yaşam Savunucuları Kamilet Vadisi’ne Sahip Çıkıyor


Arhavi Doğa Koruma Platformu Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunan Kamilet Vadisi’ne sahip çıkmak için sosyal medyada #KamiletiKurtar etiketiyle kampanya başlattı.
Sosyal medyada birçok kişi, kurum ve inisiyatif, etikete destek vererek Kamilet Vadisi’ne sahip çıkıyor.
Arhavi Kamilet Vadisi…
Gözbebeğimiz, canımız, geleceğimiz.
Yüzbinlerce yıldır var, üç günlük misafirleri tarafından bir HES uğruna parçalanıyor.
Sesini duyun!#KamiletiKurtar pic.twitter.com/v2adjK1BGU— Arhavi Doğa Koruma (@adokop08) June 9, 2020
Dünyanın en önemli 200 doğa alanından biri olan Doğu Karadeniz’deki Kamilet Vadisi’nden yıllardır yapımı devam eden HES projesinin hayata geçmesiyle çamur akmaya başladı. #KamiletiKurtar
Fotoğraflar: Öncesi ve Sonrası pic.twitter.com/o63pQTXVTO— Zülâl Kalkandelen Ⓥ (@veganzulal) June 9, 2020
Dostlarımıza ses ol!#KamiletiKurtar
Çok geç olmadan… pic.twitter.com/njmmt173Kj— Yeşil Artvin Derneği / Green Artvin Association (@yesilartvinder) June 9, 2020
Çöp atmaya kıyamayacağımız ve koruma altına alınarak dünya mirası olabilecek bir vadinin yamaçlarından hafriyat, derelerinden çamur akıyor.#KamiletiKurtar pic.twitter.com/6gvo5GaDVS
— Karadeniz İsyandadır (@karadenizisyan) June 9, 2020
Arhavi’nin sesine ses veriyoruz.#KamiletiKurtar https://t.co/j8h3sjO3Ik
— Gülizar Bicer Karaca (@GulizarBicer) June 9, 2020
Yüzbinlerce yıldır sayısız canlıya yaşam kaynağı olan eşsiz bir tabiat harikasını, bir şirket gelsin kendine para kaynağına çevirsin, ormanını kessin, deresini çamura boğsun.
Vadiye nefes olalım, omuz omuza savunalım ✊ #KamiletiKurtar ki boğamasınlar. https://t.co/pAm0adYJJA
— Kuzey Ormanları Savunması (@kuzeyormanlari) June 9, 2020
İş işten geçmeden, doğa ranta kurban edilmeden#KamiletiKurtar https://t.co/1be5jgTMeW
— Canan Kaftancıoğlu (@Canan_Kaftanci) June 9, 2020
Video: Arhavi Doğa Koruma Platformu – 6 Haziran 2020
Kamilet’te Ne Oluyor?
Arhavi ilçesinin güneyinde, 3300 metrelik Güldağı doruklarında kaynakları yer alan, ilçe merkezine 15 km uzaklığındaki Kamilet Vadisi’nin doğusunda, Fındıklı Abu-Çağlayan havzası, batısında Murgul Havzası ve güneyinde Yusufeli Bıçakçılar havzası bulunuyor.
MNG Holding tarafından yapılmak istenen Orta HES projesinde çıkan hafriyatın dere yataklarına dökülmesi sonucu derenin çamur aktığı görüntüler sosyal medyada gündem olmuştu. Platform yöne halkının yıllardır hidroelektrik santral (HES) yapılmaması için mücadele ettiği vadide şirketin sözleşmede ve ÇED raporunda yer alan kurallara da uymadığını iddia etmişti.
İptallere Rağmen HES’e Devam Ediliyor
Orta HES projesi için 2010 yılından başlayan sürecin sonucunda, proje ile ilgili imar planlarının ve verilen orman izinlerinin iptal edilmesi gibi hukuki kazanımlara rağmen yargı yolu tıkandı ve inşaata şirketin yeniden başvurularının kabul edilmesi sonucunda 2015 yılında tekrar başlandı.
Arhavi Doğa Koruma Platformu: ÇED Süreci Tamamen Göstermelik
Arhavi Doğa Koruma Platformu, proje ile ilgili hazırlanan ÇED raporunda yol yapımı esnasında ortaya çıkan hafriyatın önceden belirlenen depolama alanlarında depolanacağı taahhüdü verilmesine ve bu taahüt projenin bir şartı haline gelmesine karşın, uygulamada hafriyatların vadi yamaçlarından aşağı döküldüğünü belirtmişti. Plaftorm yaptığı açıklamada, “Bu proje ülkemizde ÇED sürecinin tamamen göstermelik bir şekilde uygulandığı ve fiilen uygulamada projelerin çevre ile uyumlu inşaatı konusunda tamamen işlevsiz olduğu bir kere daha görülmüştür. ÇED raporundaki projeler ile uygulanan projeler aynı değildir. Projede çok kapsamlı değişiklikler yapılmış, tünel inşaatı yerine su kanal ile yükleme havuzuna taşınmıştır” dedi.
Dereler Çamur Akıyor
Kamilet Vadisi’nin sürekli çamur aktığını ve tesisin kapatılması için başvuruda bulunduklarını açıklayan platform şunları kaydetti: “MNG firması ve ilgili kamu otoriteleri HES yapılmaması gereken bir vadide HES yapılmasına neden olma ve inşaat esnasında ÇED raporunda belirlenen kurallara inşaat esnasında uyulmaması gibi olumsuzluklara ek olarak, işletmede de uyulması gereken kurallara da uyulmamakta ve Kamilet Vadisi sürekli çamur akmaktadır. Konu hakkında Artvin DSİ Bölge Müdürlüğüne, Artvin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gerekli başvurular yapılmış olup, ÇED Raporunda belirlenen kurallara aykırı olarak yapılan imalatlar için gerekli yaptırımların uygulanması, tesisin işletmeye kapatılması talep edilmiştir.”


Ahmet Şık Türkiye İşçi Partisi’ne Katıldı: ‘İnat, Daima Kazanır’


2021 Dünya Sanat Günü Ödülleri, 7 Farklı Dalda Sahiplerini Buldu


CHP’li Öztunç: ‘Bakanlığınıza Kendi Şirketinizden Dezenfektan Sattınız mı?’


Çanakkale’de Koronavirüs Vaka Sayıları 26 Kat Arttı


İstanbul’un Göbeğinde Vatandaşa Silahlı ‘Kentsel Dönüşüm’ Baskısı


Solunum İçin Zararlı Çöl Tozu Geldi: Çamur Yağışları Şeklinde Etkili


İklim Zirvesi Öncesi STK’lardan Paris İklim Anlaşması’nı Onayla Çağrısı


Fatsa’da Yeni Rant Projesi Hazır: Kesilecek Ağaçlar İşaretlendi


İBB’den ‘Kayıp Atlar’ Açıklaması: ‘Sorumluluk Bakanlık ve Dörtyol Belediyesi’nde’


Bu Maskeleri Kullanmayın: Bakanlık Güvensiz Maske Markalarını Açıkladı


Aşı Anketi Yayınlandı: ‘Aşıya Karşı Olanların Oranı Çok Yüksek’

