Zehirsiz Sofralar Platformu, ‘Zehirsiz Kentler’ kampanyasını başlattı. Platform belediyeleri, kentlerde insan ve çevre sağlığına zarar veren, biyoçeşitliliği tehdit eden pestisitlerin ve biyosidal* ürünlerin kullanımını azaltmaya, zararlı mücadelesinde zehirsiz uygulamalara geçerek sağlıklı bir gelecek için sorumluluk almaları için çağrıda bulunuyor.
Zehirsiz Sofralar Platformu yeni bir imza kampanyası başlattı. Bilindiği üzere pestisitlerin ve biyosidal ürünlerin kullanımı üreme sistemimiz başta olmak üzere tüm hormonal sistemimize zarar veriyor, pek çok kanser türüne sebep oluyor, kromozom bozukluklarına ve çocuklarda gelişim bozukluklarına yol açıyor. Aynı zamanda bu zehirler, tüm canlı ekosistemine de büyük zarar veriyor. Kampanya ile belediyelerin aynı etken/aktif maddeye sahip biyosidal ürünlerin yerine, zehirsiz alternatiflerinin kullanılması talep ediliyor.
Önemli Bir Küresel Sağlık Sorunu Daha: ‘Pestisit Kullanımı’
Zehirsiz Kentler Mümkün
İmza kampanyasın metninde bazı araştırmalara da yer verildi:
“İtalya’nın Güney Tirol bölgesindeki 19 çocuk oyun alanından, 4 okul bahçesinden ve 1 pazar yerinden alınan 96 çim örneğinin analiz sonuçlarına göre, tespit edilen 32 pestisit etken maddesinin %76’sının hormonal sistemi bozucu kimyasallar olduğu ortaya çıktı.
ABD’de yapılan bir incelemeye göre ise, okullarda en yaygın kullanılan 40 pestisitten 28’inin muhtemel veya olası kanserojen olduğu, 26’sının üreme sistemi etkileri yarattığı, 26’sının sinir sistemine hasar verdiği ve 13’ünün doğum kusurlarına neden olduğu tespit edildi.
İklim Değişikliği ve Su Yönetimi Sempozyumu’nda sunulan, Türkiye’de su kalitesine dair rapora göre, sularımızda tespit edilen 49 mikrokirleticinin 33’ü pestisitlerden oluşuyor. Bilimsel çevrelerce her geçen gün bu zehirlerin zararlarına dikkat çekiliyor ve kentlerde kullanımına yönelik yeni araştırmalar yayımlanıyor.”
Türkiye’de Çiftçilerin Saçında Bile Pestisit Kalıntısı Var
25 Tarım Zehiri Yasaklandı
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği öncülüğünde, 100’ü aşkın sivil toplum örgütü ve sivil inisiyatifin oluşturduğu Zehirsiz Sofralar Pestisit Eylem Ağı tarafından başlatılan ve 165 binin üzerinde imzacının desteğini alan Zehirsiz Kampanya sayesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılında 25 tarım zehrinin yasaklanmasına ve 7’sinin de kullanımının sınırlandırılmasına karar vermişti.
* Biyosidal ürünler, içerdikleri aktif madde ya da maddeler sayesinde zararlı olarak kabul edilen bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmalar, hamam böceği, kene, karasinek, sivrisinek gibi böcekler, fare ve sıçan gibi kemirgenler üzerinde zararlı organizmaların hareketlerini kısıtlayan, uzaklaştıran, zararsız kılan ya da yok eden kimyasal veya biyolojik etki gösteren ürünlerdir.