Connect with us

Hayvan Hakları

UNESCO Türkiye’de Örnek Proje Gösterdi

Akdeniz Koruma Derneği Çağdaş Yaşar

Akdeniz Koruma Derneği tarafından ‘Gökova Körfezi Deniz Koruma Alanında İklim Değişikliği Dayanıklılığının Artırılması’ projesi UNESCO tarafından Türkiye’de örnek proje olarak gösterildi.

Son yıllarda dünya genelinde yaşanan, kuraklık, iklim değişikliği, orman yangınları, yaz ortasında sel felaketleri gibi ekstrem olaylar sonrası iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına yönelik projeler dikkat çekiyor. Bu projelerden birisi de Akdeniz Koruma Derneği tarafından yürütülen ‘Gökova Körfezi Deniz Koruma Alanında İklim Değişikliği Dayanıklılığının Artırılması Projesi’ oldu.

Muğla’nın dünyaca ünlü Gökova Körfezi’nde yürütülen proje ile sürdürülebilir balıkçılık, istilacı türlerin ekonomik değerinin arttırılması, kum köpekbalıkları ve nesli tehlike altında olan Akdeniz Foku’nun yaşam alanlarının korunması ve genişletilmesi, genç balıkçılık projesi ve kadın balıkçılar gibi projeler Türkiye’de ve dünyada birçok ödüle değer görüldü.

Akdeniz Koruma Derneği Projeleri İle Çok Sayıda Ödül Aldı

Akdeniz Koruma Derneği tarafından yürütülen proje alanlarında önemli habitat geri kazanımı, balık stokları, balıkçılar için artan gelir, istilacı türlerin bolluğu ve kum köpekbalıklarının ve Akdeniz fokunun geri dönüşü ile Gökova Körfezi’nde başarıyla yürütüldü. 2010 ve 2017 yılları arasında balıkçılık gelirlerinde yüzde 400’lük bir büyüme yaşanırken, bu pilot proje, 2014’te UNDP Ekvator Ödülü, 2017’de Altın Whitley Ödülü ve UN FAO ‘En İyi Uygulama’ dahil olmak üzere birçok ödül aldı.

Gökova Körfezi deniz habitatı restorasyonu pilot projesi sadece beş yılda önemli sonuçlar elde etti. Gökova Körfezi’nden Gelidonya Burnu’na kadar olan kıyı şeridi önemli bir deniz yaşam alanı olurken, artan deniz suyu sıcaklıkları, yasadışı balıkçılık ve turizm nedeniyle artan istilacı türlerin baskısı altında olduğu açıklandı.

Türkiye’de Termik Santral Gerçeği: 55 Yılda 200 Bin Erken Ölüm

Proje İle Kum Köpek Balığı ve Akdeniz Foku Da Korunuyor

Akdeniz Koruma Derneği sözcüsü Çağdaş Yaşar, Akdeniz Koruma Derneği’nin Gökova Körfezi’nde deniz koruma alanlarında iklim değişikliğine karşı direncin arttırılmasına yönelik proje yürüttüğünü açıkladı. Yaşar, “Bu proje kapsamında kum köpek balığı, Akdeniz Foku gibi hassas türlerin korunması, yaşam alanlarının çoğaltılması ayrıca bölgede bulunan deniz koruma alanlarındaki balıkçılığa kapalı alanların aktif olarak denetlenmesi, yasa dışı balıkçılığın engellenmesi için çalışmalar yürütüyor” dedi.

UNESCO Tarafından Örnek Proje Gösterildi

Akdeniz Koruma Derneği tarafından yürütülen ‘Gökova Körfezi Deniz Koruma Alanında İklim Değişikliği Dayanıklılığının Artırılması Projesi’nin UNESCO tarafından Yeşil Vatandaşlar (Green Citizens) kampanyasında Türkiye’de örnek proje olarak gösterildiğini belirten Yaşar, “UNESCO ‘Green Citiens’ yani yeşil vatandaşlar adına bir kampanya başlattı. Bu kampanyada da Türkiye’de ilk örnek proje olarak Akdeniz Koruma Derneği’ni seçtiler. Bu bizim için çok önemli. Çünkü UNESCO Green Citizens kampanyası, yerelden gelen bilgiyi, iklim değişikliğinin etkileri ile farkındalığın oluşturulduğu bir faaliyet” dedi.

Projenin Alanı ve Kapsamı

2012 yılından bu yana deniz koruma alanları üzerinde çalıştıklarını belirten Akdeniz Koruma Derneği sözcüsü Çağdaş Yaşar, “Bu projeye 2019 yılında başladık. Gökova Körfezi, Göcek ve Antalya Kaş’ta iklim değişikliğine olan direncin arttırılmasına bağlı çok sayıda çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmalar içinde deniz altı temizliği, deniz koruma alanlarındaki yasa dışı balıkçılığın engellenmesi, foklar ve kum köpek balıkları ile ilgili yapılan çalışmalar var. Kum Köpekbalıkları ile ilgili 7/24 online olarak izlenen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz çalışma var. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sahil Güvenlik ile yasa dışı balıkçılığı önleme çalışmalarımız var” dedi.

Goca Moğlalılar Çimento Tozu Değil, Temiz Hava Solumak İstiyor!

Balıkçının Geliri Yüzde 400 Arttı

Proje çalışmasının yürütüldüğü alanlarda balık popülasyonlarında artış, balıkçıların gelirinde ise yüzde 400’e varan artış yaşandığını belirten Yaşar, “Aslında biz doğa koruma çalışmalarına ekosistem temelli yaklaşımla ilerliyoruz. Bu tür habitatları veya bu doğal kaynaklarımızı sürdürülebilir kullanmamız için küçük ölçekli kıyı balıkçılığını desteklememiz gerekiyor. Yaptığımız çalışmalarda da balık popülasyonunun artışıyla hem kıyı balıkçılığının gelirini arttırarak hem ekosisteme temelli, hem doğalı koruyoruz, hem de insanların sürdürülebilir olarak doğayı kullanmasını sağlıyoruz. Yapılan bu çalışmaları bilimsel olarak doğrulayabilmemiz için Kooperatiflerden balıkçılık verisi alıyoruz. Balığın kooperatiflere geldiği andan itibaren her gün tek tek kaç kilo hangi balıktan çıkmış, kim ağ atmış, kim baragedi atmış gibi verileri tutarak aylık olarak aylık olarak tekne başına düşen balıkçının gelirinden ortalama olarak bir artış olduğu gözüküyor. Bu da Türk Lirası olarak baktığımızda yüzde 400, Dolar bazında ise yüzde 80 gibi bir artış var balıkçının gelirinde. Bu da şu anlama geliyor. Buradaki balık popülasyonunda veya buradaki ekosistemde bir değişiş olmaya başladı. Deniz Koruma alanlarının içerisinde metrekare olarak yaklaşık 4 kat artmış vaziyette. Dışında da 2 kat artmış vaziyette” dedi. (İHA)

Hayvan Hakları

Türkiye’nin En Kapsamlı ‘Sahipsiz Hayvan Hastanesi’ İzmir’de Kuruldu

-

sahipsiz hayvan hastanesi seyrek

Türkiye’nin en modern ve kapsamlı sahipsiz hayvan hastanesi İzmir’de kuruldu. Seyrek Sahipsiz Hayvan Hastanesi yarın açılıyor.

K2 HABER | İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Menemen’de kurulan Türkiye’nin en modern ve kapsamlı sahipsiz hayvan hastanesi yarın açılıyor. “Seyrek Sahipsiz Hayvan Hastanesi”nin açılışı Başkan Tunç Soyer tarafından saat 13.00’te yapılacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yarın Menemen’de kurulan Türkiye’nin en modern ve kapsamlı sahipsiz hayvan hastanesinin açılışını yapacak. Yoğun bakım ve yatan hasta üniteleri bulunan Seyrek Sahipsiz Hayvan Hastanesi’nde 24 saat esasıyla uzman veteriner hekim kadrosu ile cerrahi operasyonlar yapılacak, kedi ve köpeklere daha modern tedavi imkanı sağlanacak.

Son teknoloji cihazlar, steril ortam ve muayene imkanlarıyla ülkeye örnek olacak Seyrek Sahipsiz Sokak Hayvan Hastanesi, yenilenebilir enerji kullanması nedeniyle “sıfır karbonlu hastane” olarak tanımlanıyor. Hastanenin tüm elektrik ihtiyacı, kurulan güneş enerji panellerinden sağlanıyor. Tesise yerleştirilen güneş enerjisi panelleri ile temiz enerji elde ediliyor. Ayrıca burada üretilen güneş enerjisi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki ihtiyacın bir bölümünü karşılıyor.

İzmir’in ‘Kanal İstanbul’ Projesine Karşı 4 Bin İmza Toplandı

Tüm Cihazlar Var

Yaklaşık 600 metrekare kapalı alana sahip olan hastanede, haftanın 7 günü 24 saat sahipsiz hayvanların bakım, tedavi ve rehabilitasyonu yapılacak. Tam teşekküllü alet, ekipman ve cihazlara sahip hastanede 24 saat operasyon yapabilecek. Biyokimya ve hemogram cihazı, binoküler mikroskop, santrifüj, distile su cihazı bulunan Tam Donanımlı Laboratuvarı ile tedavi süreçlerinde teşhise destek de verilebilecek. Hastanede aynı zamanda kedi ve köpeklere özel kafeslerde yoğun bakım hizmeti de sunulacak.

Kapalı devre gaz anestezi cihazından tam otomatik operasyon masalarına kadar ihtiyaç duyulabilecek her şeyin bulunduğu Cerrahi Müdahale Ünitesi ile birçok komplike cerrahi operasyon yapılabilecek.

Renkli doppler ultrason cihazı ve yoğun bakım ünitelerinin yer aldığı Dahili Vakalara Müdahale Ünitesi hızlı teşhis ve müdahale imkanı sunacak. Kavitron cihazlarının yer aldığı Diş Tedavi Ünitesi ile ağız sağlığı sağlanacak. Sterilizasyon Ünitesi ile de sterilizasyon üst düzeyde olacak.

Tesis içerisinde sahipsiz hayvanların ikamet etmesine olanak sunan padokların yanında Türkiye’nin en düzenli sahipli pet hayvanı gömü alanını bulunduruyor.

Çeşme’de Talan Projesi Başladı: Bakanlıktan ‘Adrese Teslim’ İhale

Okumak için tıklayın

Hayvan Hakları

Hayvan Hakları Savunucuları Kadıköy’den Seslendi: Katliama Hayır!

-

sokak hayvanlarına

Hayvan hakları savunucuları, bugün Kadıköy’de bir araya gelerek iktidarın sokak hayvanlarına yönelik yasaya aykırı politikalarını protesto etti.

K2 HABER | “Katliama Hayır”, “Ölüm kamplarına hayır”, “Mahalleme, suyuma, hayvanıma dokunma”, “Yaşamak haktır” sloganlarını atarak Bahariye Caddesi’nde yürüyen grup adına, Cumhuriyet gazetesi yazarı Zülal Kalkandelen konuşma yaparak, “Ormanlık arazilerin ortasına yapılacak dev barınaklarla ormanlar talan edilirken, bu yolla yerel seçim öncesinde müteahhitlere rant kapısı açılacak ve hayvan nefretini yayan tarikatların isteği yerine getirilmiş olacak. Bu ‘kısırlaştır, aşılat, bulduğun yere bırak’ diyen yürürlükteki 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırıdır. Sokak hayvanlarının popülasyonunun artmasının nedeni belediyelerin 17 yıldır yasayı uygulamamasıdır” ifadelerini kullandı.

Zülal Kalkandelen

Hayvanları Adalet Derneği Başkanı Hülya Yalçın ise, yasanın uygulanmasını istediklerini, eylemlerin her bölgede yayılması gerektiğini söyledi.

BurHak Hayvan Hakları Merkezi’nin kurucusu Eray Özgüner ise konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek “Yaşamdan yana mısınız, ölümden yana mısınız?” diye sordu, İstanbul Veteriner Odası gibi diğer odalarından da yaşamdan yana açıklama beklediklerini belirtti.

Okumak için tıklayın

Ekoloji

Doğu Karadeniz Vegan Festivali İçin Geri Sayım Başladı

-

doğu karadeniz vegan festivali

Rize Fındıklı’da 3 gün sürecek Doğu Karadeniz Vegan Festivali için geri sayım başladı. 28-29-30 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek festivalde paneller, atölyeler, doğa gezileri, derede yüzme etkinlikleri, konserler olacak. Kampta konaklama seçeneği de bulunuyor.

K2 HABER | Hayvan haklarına dair farkındalık yaratmayı amaçlayan Fındıklı vegan festivali, tamamen gönüllülükle, dayanışmayla ve ortak bütçeyle yürütülüyor. Tüm etkinlikler Rize Fındıklı’da, Hayati Aykut Park’ında gerçekleşecek ve kamp alanı da Fındıklı Halk Plajı olacak.

Festival bağımsız kişiler tarafından, gönüllülük esasına göre düzenleniyor. Festival tertip komitesi şu isimlerden oluşuyor: Bilgehan Kadıoğlu, Duygu Atar, Fatih Atay, Devrim Hindistan, Onur Sunal, Merve Tufan, Zekiye Elif Yıldız.

Festivalde Pınar Keleş ve Metin&Ege Duo (Metin Rüzgar, Ege Ön) birer konser verecek. Barış Tolga ise DJ Rock Performası ile yer alacak.

Festivalde panelistler ve atölye çalışması yapacak olan isimler ise şu şekilde:

“Vegan Beslenme ve Sağlık” konulu söyleşisiyle Uzm. Dr. Gastroenterolog Mutse Banzragch

“Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü” konulu söyleşisiyle Gazeteci Zülal Kalkandelen

“Türkiye’de Veganlığın Dünü Bugünü ve Sürdürülebilirliği” konulu söyleşisiyle Derya Manav

“Diyarbakır’da Vegan Olmak ve Vegan Çocuk Büyütmek” sunumu ve çocuklar için vegan hikaye okuma atölyesi ile Elida Zerri

“Hayvan Hakkı İhlalleri. Neler Yapılmalı?” konulu söyleşisiyle Avukat Tuğba Gürsoy

“Türcü İdeolojinin Kökleri ile Değişen ya da Çelişen Toplumu Anlamak” konulu söyleşisiyle Merve Tufan

“Türcü Söylemler” konulu söyleşisiyle Tuğba Ayhan

“Vegan Sanat” konulu söyleşisiyle Doç. Dr. Özlem Gök

“Vegan Sporcu Olmak” konulu söyleşisiyle Tuğba Güneş Tabuk

“Medyada ve Edebiyatta Türcülük” konulu söyleşisiyle Osman Keçeli

“Türkiye’de Türcülük Karşıtı Hayvan Savunuculuğu Hareketi” konulu söyleşisiyle Arzum Kalfa

“Vegan Çocuk Büyütmek” konulu söyleşisi ve Vegan Yoğurt Atölyesi ile Duygu Atar

“Politik Bir Hareket Olarak Veganizm” konulu söyleşisi ve Vegan Muhlama Atölyesi ile Bilgehan Kadıoğlu

Vegan Rafine Şekersiz Çiğ Brownie Atölyesi ile Veganarsist Şefi Emre Aydoğan

Vegan Pasta Atölyesi ile Şef Ahmet Balcı

Yoga Atölyesi ile Devrim Hindistan

Dünyada Vegan Yaşayan İnsan Sayısı Kaçtır?

3 Günlük Festivalin Programı

 

Ambargolu Veganizm Kitabı Yeniden Okuyucularıyla Buluşuyor

Festivale vegan olan veya olmayan herkes davetli.

Festival internet sitesi: www.dogukaradenizveganfest.com 

Okumak için tıklayın

Hayvan Hakları

İki Aylık Köpük’ü İşkenceyle Öldüren Kişi Tutuklu Yargılansın

-

Kırklareli köpük

Hayvan hakları ve özgürlüğü savunucuları, iki aylık Köpük köpeği işkenceyle öldüren kişinin hayvan barınağında çalışmakla ‘cezalandırılıp’ serbest bırakılmasına tepki gösterdi.

K2 HABER | Kırklareli Coştur İşhanı’nda, iki aylık köpeğe işkence ederek öldüren kişinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına yönelik tepkiler sürüyor. 33 hayvan hakkı savunucusu örgüt Kırklareli Barosu önünde toplanarak ortak bir açıklama yaptı.

Kırklareli Barosu Hayvan Hakları Merkezi, fail Fatih Bücekler’in barınak sorumlusu gözetiminde hayvanlarla ilgilenmesi şartıyla serbest bırakılması kararına itiraz etti. İtirazı değerlendiren hakimlik, Bücekler hakkındaki barınakta çalışma şartının kaldırılmasına ve haftada üç gün karakol imza şartı getirilmesine karar verdi.

‘Hayvan Soykırımı’ Yaşanan Elazığ Barınak Davası’nda Karar Açıklandı

Hayvanların Bu Adaletsizliğe Mahkum Edilmesine İzin Vermeyeceğiz

33 örgütün ortak açıklaması şu şekilde:

“Önümüze gelen her olayda failler trajikomik bahaneler öne sürmekte, kendilerini aklamak için hayvanları suçlamaya çalışmakta, yaptıklarının cezasız kalacağı düşüncesiyle bazen pişmanlık dahi göstermemektedirler. Artık kürekle başına vurularak öldürülen, kulübesinde yakılan, Köpük gibi dakikalarca işkence edilerek öldürülen hayvanların görüntülerini izlemeye, haberlerini almaya metanetimiz kalmadı.

Köpük’e işkence edip öldüren şahsın, tüm Türkiye’de dalga dalga yayılan hayvan katliamlarını gerçekleştiren, nefret dilini yayan ve öldürme çığırtkanlığı yapan herkesin yargı önünde hesap vermesini istiyoruz. Canice hislerle iki aylık bir yavruyu hayattan koparan bu kişinin tutuklu yargılanmasını istiyoruz. Mahkemenin anlaşılamaz bir şekilde Köpük’ü öldüren bu kişi ile ilgili olarak verdiği bir diğer karar olan hayvan barınağından çalışması yönündeki karardan dönüldüğünü ise dün itibarıyla öğrenmiş bulunuyoruz. Böyle bir karardan kamuoyu baskısı ile dönülmemeliydi, böyle bir karar en başta verilmemiş olmalıydı. Ancak bu duruma da değinmeyi, başka hâkimlerin başka vakalarda da failin barınaktaki hayvanlara da aynı işkenceyi yaparak öldürmesi ihtimalini düşünmeksizin bu yönde bir karar vermesi ihtimaline karşı önemli buluyoruz.”

Bu acımasızlıkların meşruiyetini adalet sağlamakla görevli mahkemeler tarafından artık görmezden gelinmemesini isteyen aktivistler, “Hayvanların yaşayan ve hissedebilen bireyler olduğunun anlaşılmasını istiyoruz. Hak savunucuları, gönüllüler, avukatlar olarak adliyelerde çabalamaktan vazgeçmeyeceğimizi, insanlar için ve insanlar tarafından oluşturulmuş mahkemelerde hiçbir söz hakkı olamayacak olan Köpük ve diğer hayvanlar adına ses çıkarmaya çalışacağımızı, hayvanların bu adaletsizliğe ve vicdansızlığa mahkûm edilmesine izin vermeyeceğimizi kamuoyuna saygı ile bildiririz.”

İmzacılar

  • Animal Save Türkiye
  • Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Doğa Dostu Topluluğu
  • Bağımsız Hayvan Topluluğu
  • Bartın Yaşamak Hakkım Platformu
  • Başka Bir Hayat Diliyorum Derneği
  • Bi Pati Ver Düzce Hayvanları Koruma Derneği
  • Bir Umut Derneği
  • Bostancı Patileri
  • Burak Özgüner Hayvan Hakları Çalışma Merkezi
  • Deneye Hayır Derneği
  • Doğa Dostu ve Hayvanları Koruma Derneği
  • Doğa ve Hayvanseverler Derneği
  • Doğanın Çocukları
  • Dokuz Eylül Üniversitesinde Deneye Hayır Platformu
  • Dört Ayaklı Şehir Platformu
  • Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği
  • Hayat Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği
  • Haydos Ortaca Hayvan Dostları Derneği
  • HayHakAvukat Platformu
  • Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM)
  • Hayvan Hakları ve Etiği Derneği
  • Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi
  • Hayvanlara Adalet Derneği (HAD)
  • Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER)
  • Kartepe Hayvan Dostları Platformu (KARTEPEHAYDOST)
  • Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (KOHAYDER)
  • Sokaktaki Patili Canları Yaşatma Derneği (PADER)
  • Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı
  • Türkiye Vegan Derneği (TVD)
  • Umutlu Patiler Derneği
  • Veganizm Özgürlüktür Platformu
  • Yaşamdan Yana Derneği
  • Yunuslara Özgürlük Platformu

Okumak için tıklayın

Ekoloji

Marmaris’teki Onmega Yunus Parkı Tamamen Kapatıldı

-

yunus parkları onmega

Art arda beş yunusun ölümüyle gündeme gelen Marmaris’teki Onmega Yunus Gösteri ve Terapi Merkezi bir daha açılmamak üzere kapatıldı. Tesis sahiplerine ise, denetimlerle yükümlü bakanlık tarafından hiçbir cezai yaptırım uygulanmadı. Hayvan hakları örgütleri, çok sayıda delil ile ortaya konan hak ihlalleri ve yasadışı uygulamalara karşı, ilgili bakanlık yetkilileri ve veteriner klinikleri hakkında “görevini kötüye kullanma” suçundan şikayette bulunacak.

K2 HABERMuğla’nın Marmaris ilçesinde gösteri ve terapi amaçlı tutsak edilen beş yunusun art arda hayatını kaybettiği Onmega Dolphin Park, Yunuslara Özgürlük Platformu (YÖP) ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin (HAKİM) başlattığı hukuki mücadele ve artan kamuoyu baskısı sonucu kapatıldı. Yasadışı şekilde inşa edilen platformların kaldırılması için yetkili kurumların açtığı davanın tesis aleyhine sonuçlanmasıyla da deniz içindeki tüm yapılar tamamen söküldü.

 2019’dan bu yana süreci takip eden YÖP, HAKİM ile birlikte yaptığı suç duyurusunda, hayatta kalan iki yunusun acilen sağlık kontrolünden geçirilerek koruma altına alınmasını talep etmiş, ancak tesis kapatılmadan aylar önce Antalya’daki bir başka yunus gösteri merkezine gizlice götürüldüğünü öğrenmişti. Dolphinland adlı yunus parkına transfer edildiği bilinen Eva ve Daisy adlı yunusların sağlığından şüphe ediliyor.

 Marmaris Onmega Dolphin Park; Fethiye ve Kaş’tan sonra, hayvan hakları savunucularının ulusal ve uluslararası oluşumlar ile beraber yürüttüğü uzun süreli toplu mücadele sayesinde Türkiye’de kapatılmasını sağladığı üçüncü yunus parkı oldu.

Sanılanın Aksine Yunus Parkları Yasaklanmadı: Kanlı Ticaret Devam Ediyor!

Delillere Rağmen Bakanlık İşletmeye Ceza Kesmedi

Hayvan hakları örgütleri geçtiğimiz yıl Ağustos ayında tesis sahipleri hakkında yaptıkları ve işletmeye gerekli yaptırımların uygulanmasını talep ettikleri suç duyurusunda, yunusların peşi sıra ölmesine ek olarak;

Hayvan sayısını artırmaya yönelik “kapasite artırımı” Hayvan Koruma Kanunu’na göre yasak olmasına rağmen, “suni dölleme” adı verilen cinsel şiddet uygulamasıyla esaret altında yunus üretimi ve doğumu yapıldığını tesis içinden edinilen görsel materyallerle kanıtlamıştı. Hatta yavrulardan birinin henüz 15 günlükken hayatını kaybettiğini ve anne yunusun ölü yavrusuyla yüzmek zorunda bırakıldığını bir video ile göstermişti. Bir başka yavru ise, henüz fetus halindeyken Marmaris’teki özel bir veteriner kliniğinde yapılan nekropside ölü annesiyle birlikte görüntülenmişti. 

Sualtı görüntüleriyle kanıtlandığı üzere, hayvanların sağlık durumlarını etkileyen, deri ve göz enfeksiyonlarına sebep olan son derece kirli, bulanık ve sığ sular içerisinde ömürlerini geçirmeye mahkum edildikleri, yunus parkı altyapısının şiddetli rüzgar ve dalgalara dayanamadığı, kopan metal ve plastik parçaların yunuslara zarar verdiğini, daha sonra öldüğü ortaya çıkan Jonas adlı yunusun da bu fırtınalardan biri sonucu kopan parçalardan birini yuttuğu ve bu yabancı objenin mide ve bağırsaklarında kronik bir hasara yol açtığı belirtilmişti. Aynı zamanda yaz sezonunda tüm gün insanlar için “çalıştırılan” yunusların Marmaris gibi sıcak bir bölgede güneşten korunması için herhangi bir önlem alınmadığı da vurgulanmıştı.

Tutsak edilen yunusların gerekli bakım ve tedavilerinin deniz memelisi uzmanı veteriner hekimler tarafından yapılmadığını, hayatta kalan yunuslardan bazılarının hasta, yaralı ve bitkin olduğunu, yunuslara antibiyotik yüklemesi yapılarak hayvanların bağışıklıklarının düşürüldüğünü delil niteliğindeki görsellerle ortaya koymuştu. Aynı zamanda veteriner hekim uzmanlığı olmayan kişilerin tesis içinde yunuslara nekropsi (hayvan otopsisi) uyguladığını, tesis dışındaki özel veteriner kliniklerinin ise deniz memelisi uzmanlığı olmayan, sadece evcil hayvan odaklı çalışan veteriner hekimler aracılığıyla ölüm raporu hazırladığını bildirmişti.

Ancak Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı; fotoğraf ve video kayıtları, tanık beyanları ve başvuru sonuçlarından oluşan sayısız delile rağmen, YÖP kurucusu ve sözcüsü Öykü Yağcı’nın, Av. Tuğçe Berber’in ve Hayvan Hakları ve Etiği Derneği vekili olarak Av. Hacer Gizem Karataş’ın şikayeti üzerine başlatılan dosyada, “kovuşturmaya yer olmadığı” kararını vererek ihlaller karşısında tesise para cezası kesmedi. Nesli tükenme tehlikesi altında olan afalina türü yunusların ölümüne karşı da tesis sahiplerine cezai yaptırım uygulamadı.

Öykü Yağcı: ‘Binlerce Yunus Yakalanıp, Dünyanın Dört Bir Yanına Satılıyor’

‘Görevi Kötüye Kullanma’ Suçuna Yeni Şikayet

Yunuslara Özgürlük Platformu ve HAKİM; yetkili kurumların denetimsizlik halini gözler önüne seren, 5199 sayılı kanuna ve uluslararası sözleşmelere açık aykırılık teşkil eden fiilerin bir kez daha mahkemeler ve ilgili bakanlıklar tarafından cezasız bırakılması sebebiyle, yunus parklarını düzenli denetlemekle yükümlü olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Marmaris İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve yunus parkıyla işbirliği halindeki özel veteriner kliniği başta olmak üzere, süreç boyunca kanundan doğan denetim ve uygulama görevlerini kasten veya ihmal suretiyle yerine getirmeyerek suçlara konu eylemler gerçekleştiren tüm kişi, kurum ve işletmeler hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan şikayette bulunmaya hazırlanıyor.

 Suç duyurusu; uygulanması gereken, ancak uygulanmayan kanun maddeleri ile bakanlık ve veteriner kliniği tarafından sunulan belgelerdeki tutarsızlıklar ışığında, şüphelilerin görevlerini açıkça ihmal ettiğini, şüphelilerin yapmakla yükümlü olduğu görevlerini yapmadığını ve/veya kanunun öngördüğü şekilde yapmadığını, geciktirdiğini ortaya koyacak şekilde düzenleniyor.

Yereldeki Mücadele

Yerel seçimlerin ardından YÖP’ün çağrısına yanıt veren Marmaris Belediyesi, 2020’nin Temmuz ayında ruhsatla ilgili bir sorun sebebiyle yunus parkına kilit vurarak tesisi mühürlemiş, ancak işletme daha sonra bilinmeyen bir nedenle tekrar açılmıştı. Bölgede faaliyet gösteren Mahakder ve Muğla Doğa ve Hayvan Hakları Platformu üyeleri de iki kez farklı tarihlerde ilçede “yunuslara özgürlük” eylemleri yapmış, tesisin kapatılması için Muğla Barosu Doğal Yaşamı Koruma ve Hayvan Hakları Komisyonu’nun desteğiyle Marmaris sakinlerinden imza toplamıştı. Marmaris Çevrecileri Derneği ise, yunus parkı çevresindeki deniz kirliliğini kayda almış ve deniz içinde hapsedilen yunusların gösteri ve terapiye zorlandığı tesisin kapatılması için dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurmuştu. 

Okumak için tıklayın

Hayvan Hakları

Skandal: Konya’da Kürekle Köpek Katleden Sanıklar Tahliye Edildi

-

konya barına kürek

Konya’da belediyeye ait ‘rehabilitasyon’ merkezinde köpeği kürekle döverek öldüren ve sonrasında köpeği sürükleyen iki sanık, tahliye edildi.

K2 HABER | Konya Büyükşehir Belediyesine ait ‘rehabilitasyon’ merkezinde tutulan köpeklerin kürekle vurularak ve başka şekillerde katledildiği şiddet dolu görüntülerin ardından açılan davanın ilk duruşması bugün (2 Ocak) görüldü.

Hayvan ‘Rehabilitasyon’ Merkezi’nde sağlık teknisyeni olarak görev alan Murat Bacak’ın köpeğe kürekle vurup öldürmesi ve Sefa Çakmak’ın da hayvanı sürükleyerek götürmesine ait görüntüler, sosyal medyada paylaşılmasının ardından büyük tepki oluşmuştu.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında Murat Bacak ve Sefa Çakmak, ‘bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme‘ suçundan tutuklanmıştı. Bugün görülen davanın duruşmasında köpeği öldüren ve hayvanı sürükleyerek götüren zanlıların tahliyesine karar verildi. Duruşma ise 20 Ocak tarihine ertelendi.

Marmaris’teki Esaret Parkında Yunuslar Ölmeye Devam Ediyor

Komedyen Şahan Gökbakar’dan Tepki

Ünlü komedyen Şahan Gökbakar da tahliye kararına tepki gösterdi. Gökbakar, “Yani bir kürekle bir canlının kafasını ezerek öldürürsen serbest kalıyorsun. Ama bir tweet atınca iceriye atılıyorsun… O zaman düşünce, cinayetten daha büyük bir suç mu?” ifadelerini kullandı.

Okumak için tıklayın

Hayvan Hakları

Marmaris’teki Esaret Parkında Yunuslar Ölmeye Devam Ediyor

-

omega dolphin park yunus parkı Marmaris

Marmaris Onmega Dolphin Park adlı yunus gösteri merkezinde bir yunusun daha hayatını kaybettiği öğrenildi. Tesisin, yasak olmasına rağmen ölen yunusların yerine yenilerini getirmek amacıyla izinlerin çıkarılması için Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüştüğü açıklandı.

K2 HABER | Muğla’nın Marmaris ilçesinde faaliyet gösteren Marmaris Onmega Dolphin Park adlı yunus gösteri merkezinde Jonas adlı tutsak bir yunusun daha hayatını kaybettiği bildirildi.

Edinilen bilgilere göre bu ölümün, birkaç yıllık süre zarfında tesiste gerçekleşen beşinci yunus ölümü vakası olduğu, kalan iki yunusun ise Antalya’daki bir gösteri merkezine transfer edildiği aktarıldı.

Yunuslara Özgürlük Platformu’nun (YÖP) sosyal medya hesaplarından paylaştığı ölüm haberinde, hem tesise hem de Tarım ve Orman Bakanlığı’na karşı Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) ile birlikte yeniden yasal yollara başvurulacağı bildirildi.

Aynı zamanda işletmede ölen diğer yunuslar için yaptıkları suç duyurusundaki delilleri, fotoğraf ve video olarak paylaşacaklarını duyurdu.

‘Ukrayna’daki Savaş Bahane Ediliyor’

Platform açıklamasında, Marmaris yunus parkı tarafından basın yoluyla “dezenformasyon ve manipülasyon yapıldığını” söyledi ve tesisin “Ukrayna’daki yunusları kurtarma maskesi altında ölen yunusların yerine yenilerini getirmek için” mevcut yasayı ve yasağı delmeye çalıştığını vurguladı.

Ukrayna’dan ithal edilmeye çalışılan yunusların, Yunanistan başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde yer alan yunus rehabilitasyon merkezlerine gönderilerek doğaya yeniden dönebileceğini, adapte olamayacak durumda olanların ise insan sömürüsünden uzak bir şekilde ömürlerini ticari olmayan bu tesislerde tamamlayabileceğini belirtti. Ancak tesisin “yunusların özgürlüğü yerine ticari çıkarları uğruna kamuoyu yaratmaya, bakanlık aracılığıyla hayvanların esaretini sürdürmeye çalıştığını” belirtti.

Sanılanın Aksine Yunus Parkları Yasaklanmadı: Kanlı Ticaret Devam Ediyor!

Hayvanların Esareti Üzerinden Ticaretlerini Sürdürüyorlar

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Media On Taiji ekibi aracılığıyla, Jonas olduğu tahmin edilen hasta bir yunusun daha tesiste öldüğü ve Daisy ile Eva adlı kalan iki yunusun Antalya’daki bir yunus gösteri merkezine transfer edildiği bilgisine ulaştık. 

Yaklaşık 1,5 – 2 yıl içinde tutsak edilen 5 yunusun hayatını kaybettiği Marmaris’teki hayvan hapishanesi, şu anda Antalya’da Dolphinland adlı yunus parkı ile birlikte Ukrayna’daki savaşı bahane ederek kamuoyu yaratmaya ve 5199 sayılı kanunda yasak olmasına rağmen yurtdışından yunus ithal ederek hayvanların esareti üzerinden ticaretlerini sürdürmeye çalışıyor. 

Dahası, hayvan hapishanelerini denetlemekle yükümlü olan ve ‘yeni hayvan alımları yoluyla kapasite artırımını’ engellemesi gereken Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan bunun için izin almak üzere olduklarını öğrendik.

Yunus parkında çalışan bir kişiden aldığımız isimsiz ihbar ve basında çıkan güncel haberlerle desteklenen bu gelişmelere karşı yasal haklarımızı kullanacağız. 

Daha önce ölümünü duyurduğumuz yunus Splash dahil olmak üzere, tesisteki diğer yunus ölümleri ve hak ihlalleri hakkında birlikte suç duyurusunda ve şikayette bulunduğumuz HAKİM ile usulsüzlüklere ve cezasızlığa karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Hem yunus gösteri merkezi sahipleri hem de görevini kötüye kullanan Tarım ve Orman Bakanlığı’na karşı…

Yeni Yunus Getirmek Yasak

Hayvanları Koruma Kanunu’nda 2021’de yapılan son değişiklikler, Türkiye’deki mevcut 9 yunus parkının hayvan sömürüsünü ve ticaretini 10 yıl daha sürdürmesine izin verdi. Ancak yasaya, mevcut tesislerin “herhangi bir nedenle eksilen hayvan sayısını tamamlama, artırma, şube açma gibi yollarla kapasite artırımına gidemez, üretim yapamaz” maddesi eklendi.

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri ve ulusal mevzuatı uygulamakla yükümlü olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu maddeye rağmen Marmaris Dolphin Park ve Dolphinland yunus parkı sahipleriyle görüşmesi tepkilere neden oldu.

Öykü Yağcı: ‘Yunusla Terapi İnsan ve Hayvan Sömüren Bir Yöntem’

Ölümlere ve İhlallere Rağmen Tesis Kapatılmıyor

2020’nin Temmuz ayında Marmaris Belediyesi, ruhsatla ilgili bir sorun sebebiyle yunus parkının satış ofisine ve gösteri merkezine kilit vurmuş, tesisi mühürlemişti. Ancak tesis daha sonra bilinmeyen bir nedenle tekrar açılmıştı.   

Geçtiğimiz yıllarda bölgede faaliyet gösteren Mahakder ve Muğla Doğa ve Hayvan Hakları Platformu üyeleri, iki kez ilçede “yunuslara özgürlük” eylemi yapmış, tesisin kapatılması için Muğla Barosu Doğal Yaşamı Koruma ve Hayvan Hakları Komisyonu’nun desteğiyle Marmarislilerden imza toplamıştı. 

Marmaris Çevrecileri Derneği de, yunus parkı çevresindeki deniz kirliliğini kayda almış ve deniz içinde hapsedilen yunusların gösteri ve terapiye zorlandığı tesisin kapatılması için dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurmuştu. 

Ağustos 2022’de YÖP ve HAKİM, tesisteki yunus ölümlerine ilişkin Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda ve Tarım Orman Bakanlığı Marmaris İlçe Müdürlüğü’ne ihbarda bulunmuş, ancak defalarca talep edilmesine ve hukuksuzluklara rağmen tesisin kapatılmadığını, hayvanların koruma altına alınmadığını açıklamıştı.

Okumak için tıklayın

Hayvan Hakları

Bu Ülke Nereye Gidiyor?

-

ayşem özleyiş

2021 yılında dillendirilen söylemle başlayan, daha sonra bu söylem üzerinden kalıbına uydururcasına bir takım yasal değişimlerle beslenen, sonrasında ise genelgeyle kanunların önüne geçildiği bir süreç içindeyiz.

AYŞEM İŞLEYİŞ OĞUZ | Bu süreç içinde yüzlerce sokak hayvanı öldürüldü, işkence edildi, yasaya aykırı toplatıldı, ıssıza atıldı ve sonuç olarak bir şekilde ortadan kaldırıldı. Bu yetmemiş olacak ki siyasi güçle desteklenen, her gün sosyal medyada, mahallemizde bu destekle şiddetlenen kanunsuzluk, İzmir’de bir aileden üç kişinin öldürülmesiyle en üst seviyeye ulaştı.

Toplumsal şiddet o kadar çok körüklendi ki, eline silahı alan sokaklarda ‘adalet’ dağıtmaya, hayvan öldürmeye başladı. Nefret dolu sosyal medya hesapları pervasızca konuşmaya devam etti, halen bu çevreler aleni bir şekilde hız kesmeden nefret söylemlerini yaymaya devam ediyor.

Sokak hayvanları üzerinden başlatılan bu Ortaçağ zihniyeti ile varılmak istenen tek bir amaç olabilir; o da bu ülkenin toplum yapısını bozarak kaos yaratmak, sağlıklı düşüncelerden uzaklaşmak, korku içinde sağlam kararlar verilmemesini sağlamaktır.

Eğer bu yaşananlar söylediğimiz gibi olmasaydı; tarafsızlığını kaybetmiş bir hukukla karşı karşıya kalmaz, hak, hukuk, adalet için veryansın etmezdik… Devlet gereken gücü gösterir, hak edene hakkını adil bir hukukla vererek adaleti teşkil ederdi.

Hangi Ülkede kişilerin Söylemi Kanunların Önünde Değerlendirilir?

Tüm bu yaşatılanların üzerine bir de geçtiğimiz hafta eklenen yeni söylem, bu ülkenin nereye gittiği sorusunu bir kez daha gündeme taşımıştır. Çalışmayan devlet kurumlarının ayıpları ortadayken, her şey kuralına ve kanuna uymuş da sonuç alınamamışçasına tüm fatura yine sokak hayvanlarının canı üzerine yüklenmiştir.

Soruyoruz hangi ülkede kişilerin söylemleri, demeçleri kanunların, yasaların, kuralların önünde değerlendirilir? Cevabı açıktır…

Bugün artık gelinen nokta durup ciddi düşünme ve değerlendirme noktasıdır. Hak ettiğimiz adaleti alamazsak, hak ve hukukumuzu koruyamazsak bu ülkedeki hiçbir canlıyı koruyamayız.

Tüm Canlılarımızla Geleceği Birlikte Var Edeceğiz?

Yasalar kişiye uymaz kişi yasalara uyar. Yasal düzenlemeler bir zümrenin veya topluluğun çıkarına değil toplumun tüm iştiraklerini içine alması gereken düzenlemeler olmalıdır. Yanlış, ters giden ve sonuç alınamayan bir düzenleme, kural, yasa varsa bu ortak akıl, güncel bilimsel adil değerlendirmelerle değiştirilir. Yaptım-söyledim oldu mantığı ile kurumlar yönetilmez.

Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik ve güçler ayrılığı ilkesiyle var olmuş, olmaya da devam edecek bir ülkedir.

Ülkemizin her bir canlısı için insanı, hayvanı, doğası için vicdanları kanatan, adaleti görmezden gelen, yaşam hakkını, yaşatılan kuralsızlıkları değerlendirmeden uygulanmaya çalışılan her düzenlemenin karşısındayız.

Bu ülke hepimizin ve bu ülkenin nereye gideceğine biz karar veririz, vereceğiz çünkü biz halkız. Bizi bölmeye, ayrıştırmaya çalışmak asla sonuç vermeyecektir.

Gelecek hepimizin, tüm canlarımızla geleceği birlikte var edeceğiz…

Zülal Kalkandelen: Sokak Köpeklerine Yasa Dışı Operasyon Hazırlığı Yapılıyor

Okumak için tıklayın

Hayvan Hakları

Zülal Kalkandelen: Sokak Köpeklerine Yasa Dışı Operasyon Hazırlığı Yapılıyor

-

Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu

Cumhuriyet Yazarı ve Vegan Aktivist Zülal Kalkandelen, sokak köpeklerine yönelik yasadışı operasyonun son aşamaya geldiğini belirterek, demokratik kitle örgütlerini göreve davet etti.

Televizyonlardan sosyal medyaya kadar sokak köpeklerine yönelik organize nefret söylemi artarak devam ediyor. Hayvanlara yönelik şiddet vakaları cezasız bırakılırken, AKP iktidarının da sokak köpeklerini yasa dışı toplatmaya hazırlandığı belirtiliyor.

Zülal Kalkandelen’in Cumhuriyet’teki yazısı şu şekilde:

“AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Aralık 2021’deki açıklaması ile başlattığı operasyonu, yaklaşık bir yıl sonra son aşamaya vardırdı.

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde köpek ısırması sonucunda kuduz olduğu belirtilen 11 yaşındaki çocuğun yaşamını yitirmesinin ardından şu açıklamayı yaptı:

“Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na gerekli talimatları verdim. Bu konuda öncelikli olarak belediyeleri, barınaklar inşa ederek sahipsiz, başıboş sokak hayvanlarını toplamalı.” 

Can kaybı yaşanan her olay insanı derinden üzer. Öncelikle aynı üzüntüyü paylaşarak çocuğun ailesine ve yakınlarına sabır diliyorum… 

Bu konuda medyada yapılan yanlış haberleri yazmak ve gerçekleri ortaya çıkarmak ise bir gazeteci olarak görevim…

***

Adilcevaz’daki vahim olayda, köpeğin sahipli olduğu, Adilcevaz Kaymakamlığı’nın 17 Kasım’da CİMER üzerinden verdiği yanıtta ortaya çıktı. Ancak bu bilgi, medyada yer almadığı gibi, birçok olaydaki yöntem tekrarlanarak yanlış bilgi kasıtlı olarak yayıldı ve köpeğin sokak köpeği olduğu şeklinde başlıklar atıldı.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin de defalarca açıkladığı gibi, kuduz, gerekli tedbirler alındığında yani aşılama yapıldığında, yüzde yüz önlenebilir bir hastalık. Sahiplendiği köpeğin aşılarını tamamlatmayan kişiler sorumludur, aşılatılmayan köpek değil.

Ayrıca gelişmiş ülkelerde yıllardır rastlanmayan kuduz hastalığının “Yüzyılın Türkiyesi’nde” görülmesi, AKP iktidarının suçudur. Bu konuda riskli ülkeler içerisinde yer aldığımızdan, Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla AB destekli 13 milyon 750 bin Avro fon tahsis edilen bir proje uygulanıyorsa, bu sorun neden sürüyor?

***

Cumhurbaşkanının 23 Aralık 2021’de “Sokakta hayvan olmaz” demesi gibi, 17 Kasım 2022’deki beyanatı da yürürlükteki Hayvanları Koruma Yasası’na aykırıdır!

5199 sayılı yasanın 6. maddesinde belediyelerin sorumlulukları tanımlanırken sokak hayvanlarının aşılatılması, kısırlaştırılması ve bulundukları yere bırakılmaları esastır. Oysa Erdoğan’ın talimatından sonra belediyeler, sokak köpeklerini yok etme operasyonu başlattı. 

1389 belediyeden yaklaşık 1200’ünde barınak yok. Çünkü yasaya göre, barınaklar, bakıma muhtaç, engelli ya da rehabilitasyona ihtiyaç duyan hayvanlar için. Bu durumda onca hayvan nereye konulacak? Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik ile görüşüp “yaşam alanı” talep eden sözde “hayvan hakları” derneklerinin temsilcileri de yasanın ihlal edilmesine aracı olmuştur. 

18 yıldır yasada belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediyeler yüzünden hayvan popülasyonunun artmasının suçlusu hayvanlar değildir! Belediyelere cezai yaptırım getirmeyen iktidar partisi, suçlu olarak köpekleri hedef göstermeye devam ediyor. 

Aylardır Havrita, Başıboş Köpek Platformu, Güvenli Sokaklar Derneği gibi oluşumlar, köpekler için “mekruh” diyen tarikatlar, yandaş medya ve sosyal medyadaki troll ordusu ile korkunç bir kampanya yürütülüyor. 

Öyle ki bu oluşumlar, Twitter’da açılan sohbet odalarında, kendileri ön planda olsalar da iktidar desteği ile sokak köpeklerine karşı kampanyayı yürüttüklerini itiraf ettiler. 

Son olarak bir odada konuşan Dr. Ahmet Toprak adlı kişi, İletişim Başkanlığı’nın bu konuya el attığını, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin sokak köpekleri konusunda çalışma yürüttüğünü, ekim ayının ilk haftasında kuduz konusunun gündeme getirildiğini ve sokak köpeklerinin toplatılması için bu konuları işlemeye devam etmeleri yönünde söz aldıklarını söylüyor.

***

İnsanların ve iktidarın hatalarından kaynaklanan sorunları, köpeklere yükleyip, yasayı ihlal ederek yapılan toplamalar hukuk dışıdır. 

Daha geçen hafta Ümraniye Belediyesi’nin barınağına ait dehşet verici videolar ortaya çıktı. Sokak köpeklerini ölüm kamplarına tıkmak, sorunları çözmeyeceği gibi, toplu katliamlara giden süreci hızlandıracaktır. 

Çözüm bu değildir. Yasayı uygulamak, hem insanların hem de hayvanların hayatını korumak için gereken önlemleri almak, iktidarın görevidir. 

Bu yasadışı operasyona karşı, hayvan hakları savunucularının anayasal haklarını kullanarak Ankara ve İstanbul’da yapmayı düşündüğü eylemlere valilikler tarafından müdahale edileceği bildirildi. 

Türkiye Barolar Birliği’ni, ilgili demokratik kitle örgütlerini gerekeni yapmak konusunda göreve davet ediyorum.”

Okumak için tıklayın

Hayvan Hakları

Hayvan Hakları Savunucularından Çağrı: Hayvan Katliamı Durdurulsun, Yasaya Uyulsun!

-

hayvan hakları savunucuları

Hayvan hakları savunucuları, son dönemde sokak köpekleri konusunda yaşanan olaylar ve yasal durum üzerine basın toplantısı gerçekleştirdi. İstanbul Barosu Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya, gazeteci-yazar ve hayvan özgürlüğü aktivisti Zülâl Kalkandelen, Hayvanlara Adalet Derneği Başkanı (HAD) avukat Hülya Yalçın, HAD Başkan Yardımcısı avukat Barış Karlı, Sokaktaki Patili Canları Yaşatma Derneği İstanbul Temsilcisi Ayşem Özleyiş Oğuz ve hayvan hakları aktivisti Banu Öztürk katıldı.

K2 HABER | Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonları adına yapılan açıklamayı Zülâl Kalkandelen’in okumasının ardından konuşan katılımcılar, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası’nın uygulanması ve hem insan hem de hayvanların yaşam yaşam hakkının korunması için belediyelerin üzerine düşem görevleri yapması için çağrıda bulundular.

Avukat Hülya Yalçın, kısırlaştırmanın düzenli bir şekilde yapılmasının sorunun çözümü için zorunlu olduğunu dile getirirken, avukat Barış Karlı ise kanunlar olsa bile uygulanmadığı için caydırıcı etkisi bulunmadığını, cezasızlık olduğunu söyledi.

Ayşem Özleyiş Oğuz’un merdiven altı üretimin durdurulması ve pet-shop kandırmacasının sona erdirilmesini için uyarıda bulunmasına ek olarak; Banu Öztürk nüfusu 25 bin ve altında olan yerler dahil olmak üzere kısırlaştırmanın aksatılmamasının önemine vurgu yaptı.

Zülal Kalkandelen: Bilimin, Aklın ve Vicdanın Sesini Dinleyip Vegan Olun

Devlet Yetkililerine ve Topluma Çağrımızdır

Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonları’nın konuyla ilgili olarak yayınladığı bildiri metni şu şekilde:

“Son‭ ‬ aylarda‭ ‬ sokak‭ ‬ ‭ ‬köpeklerine‭ ‬ yönelik‭ ‬ olarak‭ ‬ ‭ ‬birtakım‭ ‬ çevreler‭ ‬ tarafından başlatılan‭ ‬ operasyon,‭ ‬ ‭ ‬katliam‭ ‬ çağrıları‭ ‬ ile‭ ‬ devam‭ ‬ ‭ ‬etmekte,‭ ‬ şiddet‭ ‬ giderek artmaktadır. Hepimizi‭ ‬ ‭ ‬üzen‭ ‬ ‭ ‬olaylar‭ ‬ kullanılarak‭ ‬ ‭ ‬köpürtülen‭ ‬ nefret‭ ‬ söylemleri‭ ‬ ‭ ‬sonucunda, yurdumuzun‭ ‬ ‭ ‬birçok‭ ‬ yerinde‭ ‬ sokak‭ ‬ ‭ ‬köpekleri‭ ‬ zehirlenmekte‭ ‬ ‭ ‬ya‭ ‬ ‭ ‬da öldürülmektedir. Yasadışı‭ ‬ ‭ ‬oluşumlar‭ ‬ ‭ ‬ve‭ ‬ ‭ ‬onlara‭ ‬ ‭ ‬bağlı‭ ‬ ‭ ‬troll‭ ‬ ‭ ‬çeteleri‭ ‬ ‭ ‬tarafından‭ ‬ sosyal‭ ‬ medya üzerinde yayılan yanlış bilgilerle ve medyadaki tara$ı haberlerle toplumdaki hayvan ‭ ‬düşmanlığı,‭ ‬ sokak hayvanlarının‭ ‬ yaşamını ‭ ‬tehlikeye‭ ‬ sokan boyutlara varmıştır.

Hayvanların‭ ‬ ‭ ‬ortadan‭ ‬ ‭ ‬kaldırılması için‭ ‬ ‭ ‬silahlanma‭ ‬ ‭ ‬çağrıları‭ ‬ yapanlar,‭ ‬ bu‭ ‬ konu üzerinden toplumda kaos ‭ ‬yaratmayı amaçlamaktadır. Bu yüzden sokak hayvanlarını‭ ‬ gönüllü‭ ‬ olarak‭ ‬ ‭ ‬besleyen‭ ‬ gönüllülerin‭ ‬ ‭ ‬yaşamları‭ ‬ da‭ ‬ risk‭ ‬ altına girmiştir.‭ Nitekim ‭ ‬İzmir ‭ ‬Bayraklı’da‭ ‬ aynı‭ ‬ aileden‭ ‬ üç ‭ ‬kişi,‭ ‬ gündüz‭ ‬ saatlerinde besleme‭ ‬ yaptıkları‭ ‬ için‭ ‬ ‭ ‬sokak‭ ‬ ortasında‭ ‬ silahla‭ ‬ öldürülmüş,‭ ‬ birçok‭ ‬ yerde gönüllüler darp edilmiştir.

Biz,‭ ‬ hayvan‭ ‬ hakları savunucuları olarak,‭ ‬hem‭ ‬insanların‭ ‬ hem‭ ‬ de‭ ‬ sokak köpeklerinin yaşam hakkının korunması amacıyla gerekli tedbirlerin yasalara uygun olarak acilen alınması için çağrıda bulunuyoruz. Öncelikle 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası’nın 6. maddesinde belirtildiği şekilde,‭ ‬ yasanın‭ ‬ çıkış‭ ‬ sebebi‭ ‬ ve‭ ‬ temel‭ ‬ amacına‭ ‬ uygun‭ ‬ olarak,‭ ‬belediyelerin sokak hayvanlarını “aşılayıp kısırlaştırdıktan sonra buldukları yere bırakmaları” esastır ve bu madde yürürlüktedir.

Sokak‭ ‬ hayvanlarının‭ ‬ yok‭ edilmesi‭ ‬ için‭ ‬ paylaşım ‭ ‬yapmak, ‭ ‬talepte ‭ ‬bulunmak, yasanın söz konusu maddesine aykırıdır, suça tahrik niteliği taşımaktadır. İnsanlar‭ ‬ tarafından‭ ‬ ‭ ‬evcilleştirilerek‭ ‬ sokakta‭ ‬ ‭ ‬yaşamak‭ ‬ zorunda‭ ‬ bırakılan hayvanların‭ ‬ mağdur‭ ‬ olduğu,‭ her‭ ‬ insan‭ ‬ gibi‭ ‬ onların‭ ‬ da‭ ‬hayatta‭ ‬ kalmak‭ ‬ve kendilerini korumak duygusuyla hareket ettiği bilinmelidir.

Bakıma muhtaç ya da s‭aldırganlık gösteren hayvanlar olduğunda rehabilitasyonu‬ için gerekli yardımın yapılmasını sağlamak da ilgili kamu kurumlarının görevleri arasındadır.

Belediyelerden yasada belirtilen sorumluluklarını yerine getirmelerini istemek dururken,‭ ‬ hayvanların ‭ ‬katledilmesi‭ ‬ için‭ ‬ talepte‭ bulunmak,‭ ‬ sorunu ‭ ‬çözmediği gibi,‭ ‬ çok‭ ‬ daha‭ ‬ büyük‭ ‬sorunlar‭ ‬ doğmasına‭ ‬yol‭ ‬açmakta‭ ‬ve‭ ‬hukukun çiğnenmesine neden olmaktadır.

Hayvanların‭ ‬ da‭ ‬ içinde‭ ‬ ‭ ‬yaşadığımız‭ ‬ toplumun‭ ‬ ‭ ‬bir‭ ‬ unsuru‭ ‬ olduğunu,‭ ‬herkesin hukuk devletinin sınırları içinde yasalara uymaya zorunlu olduğunu bir kez daha devlet yetkililerine ve tüm vatandaşlarımıza hatırlatırız.”

Okumak için tıklayın

Öne Çıkan Haberler